Ajánlatkérés

Vakondháló alkalmazása

                                                                      

A vakond hazánkban

A Természetvédelmi Törvény által a vakond hazánkban védett állat. Ezért a kertünktől való távoltartása csak mechanikai úton, vagy a megelőzés eszközével érhető el.

A vakond rengeteg, a kertünkben is előforduló kártevővel táplálkozik, például a cserebogár pajor, vagy a lótetű. Ha valaki látott már cserebogár pajorok által megszállt gyepet, akkor biztos vagyok benne, hogy a vakondot sírná vissza! Tehát olyan kártevőkkel táplálkozik, amelyek egyébként a gyümölcsösökben és a zöldségkertekben tarolnak, ha egyedszámukat nem korlátozzák a természetes ellenségei.

Sajnos a tápláléka a földigiliszta is, ami viszont nagyon hasznos állat, mivel erősen hozzájárul a talaj termőképességéhez. A vakond tehát rovarevő ragadozó, így a gyökerek megrágása nem terheli felelősséggel. Azonban előfordulhat, hogy a járatai ásása során átszakítja a növényeink gyökerét, kiforgatja őket, vagy a talajt ássa ki a gyökérzet alól, ami akár a növény pusztulásához is vezet.

!Megoldjuk fű alatt

                                                                            

Vakond a kertben

Mivel a díszkertek és a szép gyep előfeltétele hazánk időjárása mellett a folyamatos öntözés, ezért igen elterjedtté vált az öntözőrendszer használata. Az ilyen egészségesen tartott és nedves közegben előszeretettel jelentkeznek a vakond legfőbb táplálékának számító álltok is.

Igen, a problémák itt kezdődnek! A gyepgondozás tekintetében a vakond jelentős, gyakran visszafordíthatatlan talajszerkezeti, valamint esztétikai kárt tud okozni. Sajnos nem csak tud, hanem fog is.

Amikor úgy tűnik, hogy van némi logika a gyep sárgulásában, de nem volt műtrágyázva, akkor élhet a gyanúperrel, hogy vakond tevékenykedik a kertben. Ennek oka, hogy a vakond közvetlen a felszín alatt ássa a járatait, és a gyep gyökerei alól már hiányzik a föld és ezzel a víz és a tápanyag. Egy nagyobb eső után pedig a felszínhez közeli járatok beomolhatnak. Az új járatok kiásásához pedig szükséges, hogy a járatokban felhalmozódott talajtól a vakond megszabaduljon. Ilyenkor képződik a mindenki által jól ismert vakondtúrás.

!Megoldjuk fű alatt

                                                           

Mi a vakondháló?

A vakondháló egy nagyon erős, speciálisan a földalatti körülményekhez készített, műanyagból készült, vékony háló. Színe fekete, és tekercsekben felgörgetve lehet megvásárolni, különböző m2-ben kifejezett mennyiségben.

Lefektetése nagyon egyszerű, és tökéletes megoldást jelent a vakond távol tartására a drága gyepszőnyeggel borított füvünktől! Már ha a legfontosabb cél, a vakond távoltartása!                                                

A vakondháló célja

A vakondháló célja a mechanikai megakadályozása annak, hogy a vakond a kertünkben, illetve a kertünkben lévő gyepfelületek alatti földrétegben érezze jól magát. Ugyanis ennek következménye a vakod túrás, ami csak ritkán áll egymagában. 

A vakondháló előnyei

  • Olcsó megoldás, nincs szükség nagy beruházásra
  • Végleges megoldás, teljes biztonságot ad
  • Kiemelkedő szakítószilárdság, amely hosszútávon véd
  • Nem pusztítja el a vakondot, hiszen védett állat
  • Nem befolyásolja a növények hosszú távú fejlődését
  • Könnyen és gyorsan beépíthető a gyepszőnyeg alá
  • Beépítés után a gyep terhelhetősége megnő

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG LERAKÁSA

!Megoldjuk fű alatt

                                                     

 

A vakondháló általános felhasználása

A vakondhálót jellemzően és szinte kizárólag a díszkertekben használják fel a gyepes felületek védelmére. Általában elmondható az is, hogy a gyepszőnyeg alá szokták tenni, bár már mi magunk is találkoztunk azzal az igénnyel, hogy fűmaggal vetés alá kérték. 

Amire a leginkább figyelni kell, hogy ne közvetlenül a gyepszőnyeg alá kerüljön, hanem a háló és a gyepszőnyeg között legyen két-három cm termőréteg. Erre azért van szükség, hogy amikor a gyepet majd szellőztetik, akkor a késes szellőztető ne szaggassa fel, hanem a háló mélyebben helyezkedjen el, mint amennyire a kés belevág a talajba. Viszont csak annyi hely legyen meghagyva, mint ami feltétlen szükséges, mivel a vakond közé tudna máskülönben mászni.

                                                                                                          Megoldjuk fű alatt!

                                                      

A talajfertőtlenítés

Van még egy "környezetkímélőbb" módja a vakond kertünkből való távoltartásához, ami a megelőzés. Bár ez alapvetően a professzionális növénytermesztésben bevett gyakorlat, de a kertépítésnél alkalmazható a talajfertőtlenítés.

A talajfertőtlenítéssel azokat a vakondnak táplálékul szolgáló állatok életfeltételeit változtatjuk meg, amelyek elmenekülnek a területről, és  a hiányuk a továbbiakban a vakond számára sivatagi állapotokat hoznak létre. Mivel táplálékot nem fog találni, ezért nem is fog megmaradni a kertünkben.

Természetesen ennek is vannak hátulütői, hiszen elmenekülnek olyan állatok is, amelyek hasznosak a kert talajának egészségesen tartásában. 

!Megoldjuk fű alatt

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?