Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

Milyen feltételek szükségesek a gyepszőnyegnek?

Amikor eldönti valaki, hogy gyepszőnyeget fog a kertjébe telepíteni, azaz a kész gyep adta azonnali lehetőséggel kíván élni, akkor jó, ha tudja, hogy jelentős is lehet a kiadása. Ezt nyilván a legkézenfekvőbb tényező fogja befolyásolni, ami nem más, mint a mennyiség! Tehát a kérdés az, hogy mennyi gyepszőnyegre lesz szükségem?

Ez a mennyiség az esetek 99%-ban nem annyi, mint amennyi négyzetmétert szeretnénk gyepszőnyegezni, mivel a vágási veszteség általában 3-5%, így célszerű ennyivel többet megrendelni, azonban még ne szaladjunk ennyire előre.

A feltételek közül a leginkább megvizsgálandó tényező az, hogy van-e lehetőségünk nagy mennyiségű és tiszta öntözővizet biztosítani a gyepszőnyeg számára! Minden feltétel közül ez a legfontosabb! Hiszen, ha szép füves területet szeretnénk, akkor ez elengedhetetlen. Leginkább és a legnagyobb mennyiségben akkor lesz az intenzív öntözésre szükség, amikor a közvetlen a telepítési időszak következik, ami a kiterített gyeptekercsek legyökeresedési időszaka. Ha ez a tavaszi időszakban történik akkor napi kettő, de ha a nyári forró időszakban, akkor napi négy-öt alkalom is lehet, igen nagy mennyiségben!

Későbbiekben majd inkább a nagy mennyiség fog dominálni, mivel azt kell elérjük, hogy akár több nap se kapjon a fű locsolást, majd pedig egy nap egyszerre nagyon sokat! Ezzel fogjuk elérni azt, hogy a gyökérzet mélyre húzódjon, ami egyenes arányban van a gyep egészségével és ellenálló képességével!

A gyepszőnyeg öntözéséhez szerintem jobb dolgot még nem találtak ki mint az automata öntözőrendszer!

Következő feltétel a jó minőségű és tápanyagban gazdag talaj. A gyepszőnyeg alá mi tőzeggel és enyhén marhatrágyával dúsított, darált kert termőtalajt használunk, ami enyhén homokos. Már a talajelőkészületeknél fontos, hogy a talaj ne csak a tápanyag minőségében, de a plasztikolásában, tehát az eldolgozhatóságában is kiváló minőségű legyen.

Amennyiben ezek, valamint a telepítéshez nélkülözhetetlen technikai ismeretek adottak, akkor minden bizonnyal gyönyörű gyepünk lesz, ami valódi ékszere lesz a kertünknek!

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?