Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

A gyepszőnyeg telepítését követő gondozása!

A gyepszőnyeg gondos és szakszerű telepítése rendkívül fontos ahhoz, hogy kinyerjük a műveletből a legtöbb tartós esztétikát! Ehhez nem elég azonban mindez és nem elég pusztán a legmagasabb minőségű alapanyagok felhasználása sem! Még kell hozzá valami…

Ugyan a teljes kertépítésre jellemző, de ha lehet ilyet mondani, akkor a gyepszőnyeg telepítésre még inkább az, hogy a tökéletes munka elvégzése után jön az élvezet, amit viszont az élőkultúrák esetében csak akkor lehet fenntartani, ha mindez gondozva és szakszerűen ápolva van. Nem minden esetben szükséges ehhez szakember, hiszen a lelkes kerttulajdonos is képes elsajátítani a legszükségesebb feladatokat, ha jó tanácsokat kap hozzá! Íme néhány tanács:

Öntözés

A gyepszőnyeget a kiterítését követően mihamarább nagyon alaposan, a teljes keresztmetszetében átáztató módon, mondhatni iszapolva kell megöntözni! Kánikulában való telepítéskor 50 m2 kiterített felület után szükséges az öntözés! Majd a gyökeresedési időszakban naponta alaposan, de szélsőségesen meleg időben akár naponta 4-5 alkalommal is szükséges megöntözni. Itt nagyon fontos figyelembe venni egy dolgot: ha a várható éjszakai hőmérséklet nem csökken 20C alá, akkor ne locsoljon már este semmiképpen!!! Ellenkező esetben szinte borítékolható a gombás fertőzés.

Használat

A gyepszőnyeg letelepítése után, amennyiben nincsen hideg 8 – 10 nap múlva elindul a gyökeresedés folyamata, ami nagyjából 3 hét alatt lezajlik. Ez idő alatt a gyepszőnyeggel borított felületet csak korlátozott mértékben szabad használni. Lehetőleg csak az első fűnyírások alkalmával használja csak.

Fűnyírás

Miután letelepítették a gyepszőnyeget, a fű nagyjából 8 – 10 nap múlva nyírható lesz. Ez jellemzően akkor fog megtörténni, amikor eléggé meleg van a gyors növekedéshez. Amikor a fű eléri a 6-7 cm magasságot, akkor nyírja le, de egyszerre csak a magasság egyharmadát szabad levágni, és azt is csak nagyon éles pengével. Így kerülhetjük el azt, hogy a gyep az erőteljes növekedési hullámban sokkot kapjon! az éles pengével minimalizálhatjuk a fűszál felületi roncsolódását, ezáltal a kitettségét is a kórokozók támadásainak.

Nagyon fontos, hogy nyírási folyamat is kíméletes legyen. Kerülje a nehéz fűnyíróval a durva mozdulatokat!

Tápanyag utánpótlás

A kiterítést követően a gyepszőnyeget jellemzően gyökeresedést segítő anyaggal szokták kezelni, ami 3 hétig bő tápanyaggal látja el a gyepet. Jó esetben az altalaj is kerti termőtalajra lett cserélve, ami szintén jódarabig nem fog kimerülni és gazdagon ellátja a gyepet tápanyaggal.

Ha ennyi mindet tud a gyepről, akkor valószínű, hogy a gondos ápolással csodaszép lesz a végeredmény!

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?