Ajánlatkérés

Öntözőrendszer tulajdonságai

A közös nevező


 

Az öntözőrendszer legfontosabb tulajdonsága az, hogy képes folyamatosan megöntözni a kertet annak teljes vízigényét kielégítve oly módon, hogy a kert a legszebb formájában tudjon kibontakozni.

Ennek a berendezésnek a felhasználói között az ok, amiért beépíttette a kertjébe elég változó. Van, aki azért, hogy több ideje maradjon, míg más azért, hogy kevesebb vizet fogyasszon. A probléma, amit a kerti locsolórendszerrel meg akarnak oldani jellemzően e két felsorolt dolog köré csoportosítható, azonban a közös nevező mindig ugyanaz! A kertjük szépségét és ápoltságát kívánják élvezni és a lakókörnyezetük színvonalát szeretnék emelni.

Tehát a legtöbb ember azt szeretné megoldani, hogy a kert rendben legyen. Csak a beszerelése után találkoznak a berendezés szerteágazó előnyeivel és az életükre gyakorolt pozitív hatásaival, amikre korábban nem is gondoltak. A következő cikkemben ezekről az előnyökről olvashat.

Ajánlott oldalunk HATÉKONY ÖNTÖZŐRENDSZER

!Megoldjuk fű alatt

                     

Az öntözés problémái

 

Ez a berendezés nem tud ültetni, füvet nyírni, metszeni, stb., azonban a kertünk egyik legtöbbet végzendő feladatával birkózik meg maradéktalanul, ami az öntözés!

Előző rövid cikkemben olvashatta, hogy az öntözési probléma leküzdésének a hátterében mindig a szép és ápolt kert ideája van. Tehát bármi is a probléma, ami nehézséget okoz, az annak a problémája, hogy miként legyen az én kertem is szép és problémamentes? A berendezés előnyei pontosan ezekre a mindennapokban megjelenő háztartási problémákra adnak maradéktalan megoldást!

A leggyakoribb problémák a következők:
 

  • Nem szép a kert, pedig locsolom is!

Tudom, hogy Ön is szebb kertet szeretne! Nyugodjon meg, mert nem Ön a nagyravágyó. Azonban a hagyományos öntözés nem tud annyira hatékony lenni a növények vízigényének kielégítésében, mint a kerti automata öntözőrendszer. A növények számára a legoptimálisabb öntözés az, amikor ciklikusan, azaz mindig ugyanakkora időközökkel érkezik a víz. Ezek a ciklus igények is különbözőek lehetnek egy adott kerten belül, ahogyan a mennyiségi igény is.

Hiszen a sziklakerti növények az alpesi időjárás következtében néhány páracseppből gazdálkodnak éjszakánként, míg a gyep naponta több milliméter öntözést is igényel, a forró hónapokban naponta többször is. Ilyen kritériumoknak megfelelni a slag végénél állva vagy egy bólogató öntözőt húzogatva a kertben nem lehet.

Senkitől sem elvárt, hogy ráadásul akkor tegye mindezt, amikor a növények jellemzően a tápanyagfelszívással foglalkoznak. Gondolom, csak kevesen veszik a fáradságot, hogy mindig ugyanabban a hajnali órában, és mindig ugyanabban a késő esti órában, és mindig ugyanannyit öntözzenek. Pedig a kert szépsége nem fogja másként elérni azt a pluszt, amit Ön keres.

Hiba nélkül megmondom, hogy melyik kertben üzemel locsolórendszer, annyira látható a különbség. Jól látható az a plusz!
 

  • Nincs rá időm és energiám!

Ezt teljesen meg tudom érteni! A mai világ berendezkedésében az ember számára az idő, még inkább a szabadidő egyre értékesebb vagyonunk. Egyáltalán nem mindegy, hogy mire fordítjuk. Annyira szűkös tud lenni, hogy a családdal vagy a hobbinkkal eltöltött időnk sokkal fontosabb, mint a locsolás, még ha relaxáló is valaki számára.

Az öntözőrendszer automata berendezés és nem szükséges a működéséhez a felhasználójának a jelenléte. Egyszerűen csak megöntözi a kertünket akár otthon vagyunk, akár nem. És persze mindezt akkor is megteszi, ha éppen nyaralunk. Nincs is rá szükség, hogy azon aggódjunk, hogy mi lesz a kerttel és milyen kellemetlenségek érnek minket, hogy megint meg kell kérni rá valakit…

És még ha szeret is locsolni, akkor is lehet, hogy estére elfárad a napi tevékenységgel, és nincsen már kedve hozzá. Én megértem, de attól tartok, hogy a szép kert nem! Főleg, ha éppen rekkenő hőség van.
 

  • Drága a víz!

Ez igaz! Azonban az öntözőrendszer garantáltan csak annyit fog felhasználni, amennyire a kertnek valóban szüksége van. Sőt! Ha Ön lelkesen próbálkozott a slagos, vagy bármely más locsolótömlős öntözési megoldással, akkor ahhoz képest akár a töredékéből fogja az öntözőrendszer alaposan megöntözni a kertet.

Amerikai cégek fél évszázada abba az irányba fejlesztik a berendezéseket, hogy hatékonyak és takarékosak legyenek. Teljes mértékben rászabható – mint manapság egy alkalmazás – a saját kertünkre. Minden földtípushoz, a különböző növénytípusokhoz, a tagolt és tagolatlan területekhez és sorolhatnám, hogy mennyi mindenhez lehet pontosan megtervezni és kiépíteni. Ennek eredményeképpen sokkal takarékosabb, mint a többi öntözési lehetőségünk.

Az egyik víztakarékos minősége pedig nem is a kialakításán, hanem a programozásán múlik. Mivel a növények nappal fotoszintetizálnak, míg este szívják fel a tápanyagot, ezért az éjszakai öntözés a leghatékonyabb. Tovább fokozza mindezt az, hogy éjjel a víz párolgása alacsonyabb, mint nappal. Ezért a párolgási veszteség – ami 50% is lehet – drasztikusan lecsökken, és a talajban a gyökérzethez jut a víz. Ez mind jelentős vízmegtakarítást jelent.

Ide tartozik az is, hogy a kerti locsolórendszer természetes és alternatív vízforrásokról is üzemeltethető, ha azoknak kielégítő a vízminősége és mennyisége is. Lehet kútról vagy esővízgyűjtőből üzemeltetni, de lehet tóból vagy egy patakból is. Ha hálózati vízről akarjuk használni, akkor kérvényezhetjük az almérő felszerelését, amivel felére csökkenthetjük a víz egységnyi mennyiségéért fizetett díjat.
 

  • Elcsúnyítja a kertem a slag és kezelhetetlen!

Bizony folyton összegabalyodik és gyakran meg is törik. Aztán lehet feltekerni, ha pedig nem, akkor keresztül kasul botladozhatunk benne! A hosszú idők folyamán ez fel tudja őrölni az idegeket.

Minden fajta öntözőrendszernek sajátossága az, hogy teljesen rejtett a kialakítása éppen annak érdekében, hogy ne korlátozza a kert használatát. Természetesen a működése közben a szórófejek kiemelkednek a talaj síkjából, és amíg meg nem öntözik a kertet, addig nem célszerű használni a kert azon részét, ahol éppen öntöz. Persze ennek is inkább több köze van ahhoz, hogy vizesek leszünk, mint ahhoz, hogy valami kárt tehetnénk benne.

Mivel a rejtett öntözőberendezés alkatrészeinek legalább a 90%-a a föld alatt található, ezért csak a szakavatott szem számára érzékelhető egyáltalán.
 

  • Poros és koszos a kert!

Ahol a kert ápolatlan, ott a lakást is nehéz tisztán tartani. A port szinte lehetetlen kívül tartani, csak úgy, mint nedves időben a sarat. Van, akinek a por és a pollenek belégzése allergiás tüneteket okoz, ami nyílván nem kívánatos dolog. Ezeken 100%-os módon nem tud segíteni az öntözőrendszer, azonban erőteljesen le tudja nyomni a közvetlen koncentrációt azzal, hogy a porlasztott vízcseppekkel megköti azokat. A napi öntözés hatására pedig ez az állapot fenntartható. A pormentes, és különösen a forró hónapokban kellemesen párás levegő kifejezetten jól eső érzés nekünk embereknek is.

Ajánlott oldalunk a HATÉKONY ÖNTÖZŐRENDSZER

!Megoldjuk fű alatt

                 

Az öntözőrendszer hátránya

Az előző cikkben felsoroltakon kívül is rengeteg előnye van még a használatának. Viszont a folyamatosan ismétlődő öntözésnek van egy a kert talajára hátrányt okozó tulajdonsága. Az ismétlődő öntözés hatására a kert talajában lévő tápanyagok hamarabb kimosódhatnak, illetve az optimális felszívódás következtében növényeink intenzívebb fejlődése miatt hamarabb kimerülhetnek. Erre érdemes odafigyelni és éves rendszerességgel pótolni a tápanyagokat a megfelelő formában.

Szeretnék ehhez még annyit hozzátenni, hogy a tápanyaghiány megmutatkozhat úgy is, mint a nedvességhiány. Olyan tüneteket produkálnak a növényeink, mintha lassan kiszáradnának. Ezért, ha úgy véljük, hogy elegendő öntözés mellett is növényeink száradási jeleket mutatnak, akkor NE az öntözőrendszer percszámain növeljünk, mert akkor ellentétes hatást érünk el. Éljünk a gyanúval, hogy nincs elég tápanyag!

Ajánlott oldalunk a NÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE

!Megoldjuk fű alatt

               

Néhány kevésbé ismert előnye

 

Nem szeretnék csak azért is előkapni a kalapból néhány nyulat, mert a közönség még nem eléggé tapsol. De vitathatatlan, hogy igazak a következőkben megemlített előnyei is.

  • Könnyen átalakítható

Az öntözőrendszer olyan elemekből van összerakva, amely nem igényel forrasztást vagy ragasztást. Ezért könnyen szétszedhető, átalakítható, megtoldható, illetve javítható. Csak korlátozott módon okoz problémát egy új burkolat létrehozása, vagy a kert területén új részek megöntözése.

  • Hozzájárul a fenntarthatósághoz

Bizonyos országokban az egyik legfontosabb szempont egyikévé vált ez nézőpont, de sajnos hazánkban a polgárok szintjén ez még kevésbé aktuális. Leírom azért mert szerintem az senkit sem bosszant, hogy ez a berendezés kis mértékben ugyan, de több fronton is hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Egyik ilyen szempont az, hogy a tiszta víz ésszerű felhasználása önmagában véve is egy környezetvédő tevékenység. Ez a kerti  vízkijuttató berendezés pedig a leghatékonyabb módon képes felhasználni a tiszta öntözővizet.

Egy másik ilyen szempont az, hogy a legforróbb hónapokban lehűti a mikroklímát a kertben. Megfelelő mennyiségű vizet juttat a kertek növényzetének, ezáltal nő a növények párolgással történő oxigén kibocsájtása, ami lehűti a levegőt. Aki járt már olyan kertbe ahol öntözőrendszer működött, tudja, hogy miről beszélek.

Az összefüggő gyep szinte elérhetetlen folyamatos és kellő mennyiségű öntözés hiányában. Pedig kevesen tudják, hogy a gyep a szennyező anyagok /szén-dioxid és kén-dioxid/ felvételével, majd oxigénné történő alakításával jelentősen javítják kertünk és környezetünk levegőjének a tisztaságát. Nagyjából 60 m2 gyep annyi oxigént alakít át, amennyi egy ember napi teljes oxigénszükségletét képes fedezni.

  • Növeli ingatlana értékét

Az ingatlan értékének a növelését nem csak közvetett módon értem azzal, hogy a beépített berendezés értékével nő meg, bár kétség kívül ez is igaz. Az egészséges és szép kert látványa fokozza a ház szépségét is, és egyértelműen a kulturált környezet komfortos benyomását kelti.

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER 

!Megoldjuk fű alatt

 

 

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?