Ajánlatkérés

Kerti tó építés

 

Kerti tavirózsa

 

 

 

A kert legszebb ékszere

Kreatív kerti tó építés montázs

 

Aki szereti a kertet, tudja, hogy milyen az a különleges érzés, amivel vonzódik általában a természethez és a saját kertjéhez, az abban élő növényekhez és állatokhoz. Általában a kertet szerető emberek a vízhez is vonzódnak, amiért változatos növény- és állatvilágot teremt a környezetébe. Számukra mindenképpen ajánlott a kerti tó építés. Az ilyen természetes vizes élőhelyek pompás esztétikai látványt nyújtanak, és rengeteg olyan örömöt kínálnak a közelükben élőknek, amelyet a csak odalátogatók, nem tudnak megtapasztalni.

Legfőképpen azért nem, mert az élmény egy kis szeletét tudják csak átélni akkor, amikor valamennyi időt eltöltenek a kerti tó mellett. Ez töredéke annak, amit egy ilyen vizes élőhely örömként és változatosságként nyújtani tud az őt folyamatosan szemlélő számára. Minden évszaknak megvan a csodás hangulata egy tó környékén, és ez mind odavarázsolható egy kertbe. Minden természetességével, a sajátos növényzetével és állatvilágával együtt az ízlésünknek megfelelően kialakítható kertünkben egy valódi kerti tó.

Bármilyen változatos lehet a kerti tó formája és a növényzete is. Tetszőlegesen kialakítható például japán vagy más stílusjegyekkel, de izgalmasabbá tehető egy csörgedező patakkal, egy vízeséssel vagy mindkettővel. A nyári esték csodálatos esti hangulatát a kertben fokozhatjuk egy diszkrét világítással is, amely még jobban kiemeli a csodálatos csobogó hang forrását, a vízesést.

Nos bármi, ami elképzelhető, az megvalósítható is!

Egyetlen kritérium létezik a kerti tó esetében! Az elképzelés találkozzon az élettel való összeegyeztethetőséggel. A kerti tó építés során már a tervezéstől egészen a gondozásáig azt kell mérlegelnünk, hogy mi az élet érdeke. Egy pusztán csak esztétikai szempontoknak megfelelő kerti tó heteken belül átláthatatlanul zöld és büdös pocsolyává fog változni, nem pedig kertünk legszebb ékszerévé.

Ajánlott oldalunk a TERMÉSZETES FÜRDŐTÓ ÉPÍTÉS

!Ami elképzelhető az megvalósítható is

Kerti tó aranyhal 

A kerti tó lakói

Kerti tó lakók

Manapság egyre több díszkertben láthatunk egy gyönyörű kerti tavat is. A kerti tó növekvő népszerűségéhez semmi kétség sem fér, ahogyan ahhoz sem, hogy a kerti tó a kert középpontja. Minden látogatónak azon akad meg a szeme, és arra kíváncsi rögtön. Nem csoda, hiszen a szépsége tényleg magával ragadó, azonban azt kell, hogy mondjam, a szépsége mindazon örömök töredéke csak, amit a kerti tó a környezetében élőknek adni tud. Ezt tényleg csak azok tudják, akiknek nap, mint nap ebben lehet részük!

A vizes élőhely természetes folyamatokon keresztül egy idő után benépesedik az új élőhelyet kutató állatokkal. Óhatatlanul megjelennek majd a pompás szitakötők, a villámgyors molnárkák, a táplálékot kereső békák, valamint a szomjukat csillapító madarak. Azonban vannak olyan állatok is, amelyek megjelenéséről a kerti tó építés alkalmával nekünk kell gondoskodni.

  • Vízi csigák, rákok, kagylók

A vízi csigák és a kagylók jelenlétéről nekünk kell gondoskodni, mivel a természetes úton való megjelenésük és szaporulatuk hosszú ideig is tarthat. Ezek a kedves kis teremtmények nagyban hozzájárulnak a kerti tó vízminőségéhez, mivel szerves részét képezik a természetes szűrőrendszernek.

A kagylók apró szerves törmelékekkel, míg a vízi csigák algákkal és növénymaradványokkal táplálkoznak, mely tevékenységükkel állandóan takarítják tavunkat. A rákok apró lebegő szerves törmelékeket, elhalt állati és növényi maradványokat fogyasztanak. Jelenlétük nagyon kedves a víziállatokat kedvelők körében és a tiszta víz biztos mutatója.

  • Madarak, békák, szitakötők

Ezek az állatok azok, amelyek betelepítésére nincs szükség, mert meg fognak jelenni maguktól is, méghozzá röviddel a kerti tó építés után. A madarak számára a kerti tó nagyon kecsegtető, hiszen egész évben itatóként szolgál, míg nyáron hűsítő fürdőt lehet benne venni. Meg sem próbálom felsorolni azokat a madárfajokat, amelyek igénybe fogják venni a számukra luxusszolgáltatást nyújtó kerti tavat.

A békák tekintetében fontos tudnivaló az, hogy hazánkban minden békafaj védett! Ezért a szándékos telepítése fogva tartásnak minősül, azonban nem kell megijedni, mivel ha természetesen jelenik meg a tavunkban, akkor az nem szabályellenes.

A szitakötők villámmanővereit a tó felett tavasztól őszig csodálhatjuk. Megjelenésük szinte azonnali lesz, és folyamatos jelenlétük nagyon kívánatos. Elsősorban azokkal a rovarokkal és lárváikkal táplálkoznak, amelyek nem a kedvenceink közé tartoznak.

  • Halak

Vannak olyan hazánk vizeiben is őshonos, illetve betelepített halfajok, amelyek szívesen birtokba veszik a kerti tavainkat. Ilyen halfajták például a szivárványos ökle, az aranykárász, a naphal, vagy a vörös szárnyú keszeg.

Az igazi élményt és dekoráló hatást a kifejezetten dísz-, valamint kerti tóba háziasított halfajták adják. Két fajtájuk kiemelkedően népszerű, amiből az egyik a japán koi ponty, a másik pedig a legrégebben tenyésztett halfaj, az aranyhal. Már a kerti tó építés legelején érdemes figyelembe venni a tóba kerülő halak igényeit.

 

                   A koi pontyok

                               Ponty típusok kerti tavakhoz

 

A pontyfélék legszínesebb tagja a japán díszponty (nishikigoi), amely halfajtához az ősi mitológia a szerencsét, a sikert, valamint az életet köti. A koi nem igényes hal, minden kerti tóban, medencében jól érzi magát. Tekintélyes méretet is elérhet, hiszen 90 cm nagyságúra képes megnőni. Életkora elérheti a 60 évet! A majdnem száz ismert változata széles spektrumát öleli fel a variációknak, ami a színek kombinációjában, mintázatában, a pikkelyek és úszók formájában, méretében és a testfelépítésükben mutatkoznak. Bámulatosan szép élőlények, amelyek kézhez szoktathatók, és különleges kapcsolatot képesek teremteni a gazdájukkal.

Ajánlott oldalunk a DÍSZTÓ ÉPÍTÉS

Dísztó építés

Japán festmény

                             

 

                Az aranyhalak

                  Aranyhalak kerti tó építéshez

 

Ezek a hidegvizet kedvelő, jó tűrőképességű halak a világ legrégebben tenyésztett halai. A Kínából származó halfaj nagyon változatos forma- és színvilága tömegeket ejtett rabul a kerti tavak és az akvaristák szerelmesei közül. Az aranyhalak rövid testhosszú, zömök testfelépítésű, változatos színű egzotikumok. Nyugodt, békés természetűek, ezért jól együtt tartható más tavi halakkal, a koi-val is.

Ajánlott oldalunk a DÍSZTÓ ÉPÍTÉS

!Ami elképzelhető, az megvalósítható is

                                                          Díszhal

A kerti tó építés során használt kiegészítő elemek

Gyönyörű kerti tó

 

A kerti tó kiegészítő elemeire én úgy gondolok, mint a tó lelkére vagy legizgalmasabb részére. Egy kellemesen csörgedező patak látványa a gömbölyűre mosott görgeteg köveken, vagy a vízesés lágyan csobogó és megnyugtató hangja teszik teljessé és izgalmassá a kert legszebb díszét.

  • Patak

Kevesen tudják, hogy a kertjükbe mindösszesen 1% lejtés elérése mellett telepíthető patak is. Ezt a lejtést szinte minden körülmények között el lehet érni. Sőt, javaslom is, a kerti tó építés előtt úgy rendezzük a terepet, hogy ehhez hasonló kismértékű lejtése legyen a pataknak, mivel a legkedvezőbb (lassan csörgedező) hatást így lehet elérni.

A patakok látványa nagyon kellemes, és további lehetőségeket biztosít az állatvilágnak arra, hogy benépesítse a kerti tavunkat. Ilyenek például a rákok, amik szívesen bújnak meg a patakban elhelyezett görgeteg kövek között. A patak egyébként jó lehetőséget biztosít a kerti tó szűrésének, valamint a víz oxigéntartalmának növelésére is.

  • Vízesés

Klasszikus kerti tó elem, amit leginkább patakkal kombinálva szeretek megépíteni! De lehet szólóban is, mivel nem mindig van lehetőségem egy patak kialakítására. A vízesés hangja igazán megnyugtató és természetes, amit a legtöbb ember nagyon kedvel. A beszerelt vízesés tetszés szerint elindítható, programozható, vagy leállítható, így biztosan nem fogja akkor zavarni, amikor Ön a csöndre vágyik.

A vízesés szintén jó lehetőséget nyújt arra, hogy a kerti tó szűrését és a víz oxigénellátását javítsuk. Kombinálva a kerti tó megvilágítási lehetőségeivel páratlan látványt lehet elérni, ami mindenképpen meg fogja különböztetni a kertünket a többi kerttől. Ez biztos!

  • Világítás

A kerti tó építés megkoronázása a világítás elkészítése: tavunk igazi exkluzivitását a megvilágítása adja. Vitathatatlanul akkor lehet a tó legszebb részleteit kiemelni, ha a technika eszközeit is segítségünkre hívjuk. Biztos vagyok benne, hogy egy gyönyörűen megvilágított kerti tó esztétikai élménye az Ön számára nyugalmat tud hozni a mindennapokban!

Ajánlott oldalunk a TERMÉSZETES FÜRDŐTÓ ÉPÍTÉS

   !Ami elképzelhető, az megvalósítható is                     

                                                  Díszhal

Ha már eldöntötte...

Kerti tó építés után

 

Ha már elkötelezte magát a kerti tó építés mellett, akkor kérem, hogy olvassa el a tanácsaimat. Ezek figyelembevételével biztosan könnyebb lesz elképzelni azt a kerti tavat, amely megvalósítására vágyik.

  • Döntse el, hogy hova szeretné a kertjében a kerti tavat

Inkább központi vagy inkább intim helyet szeretne a számára?

A kerti tó építés első lépéseként mindenképpen olyan helyet kell választani, ahol a tó vízfelületének minimum 50%-át éri napsütés. Lombos, nagykiterjedésű koronával bíró fák alá nem építünk kerti tavat, mivel a nagy mennyiségű levélhullás problémát jelent.

  • Méret, és az arányok

Fontos, hogy az elképzelt kerti tó mérete és az arányai is megfelelőek legyenek, azaz minimum 10 m2 vízfelület legyen, mélysége pedig haladja meg a 100 cm-t. Ha ezeket a minimum méreteket nem tudjuk biztosítani, akkor az alapvető életfeltételek minimális feltételeit sem tudjuk biztosítani, és a biológiai egyensúlynak.

  • Harmónia a kerttel

Lehetőleg ne tervezzünk egy japán stílusú kerti tavat egy mediterrán kertbe, sem pedig fordítva. Méretében és stílusában a meglévő kertünkhöz idomuljon a kerti tó is.

Ajánlott oldalunk a KERTI TAVAK KARBANTARTÁSA

!Ami elképzelhető, az megvalósítható is

                 Tavirózsa

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?