Ajánlatkérés

Kertépítés

Gyümölcsfaág

 

Gondolatok a kertépítésről   

 Kertépítés montázs

 

Az igényes emberek folyamatosan keresik a lehetőségét, hogy lakókörnyezetük színvonalát emeljék. Egyre inkább tekintik értéknek a kertjüket és a benne eltöltött szabadidejüket. A kert az otthonunk előszobája, életterünk kiszélesítése, amely harmóniában a házunkkal és a környezetünkkel együtt éli az életét velünk. Nincs olyan ház, amellyel ne lehetne összhangba hozni a kertjét, legyen szó egy vidéki hétvégi házról vagy Budapest valamelyik irodaépületéről.

A kert nem csak az évszakok adta örömök karnyújtásnyi közelségét nyújtja, hanem fontos élettér is, hiszen az egyre szűkösebb szabadidő eltöltésére is természetközeli lehetőséget biztosít. Egy valóban örömökben és nem verítékben gazdag kertet életre is kell tudni hívni a kertépítés eszközeivel.

Weboldalunkon a kertépítés elméletét és gyakorlatát, de legfőképpen a kertépítés utáni örömök megtapasztalását szeretném bemutatni olyan példákon keresztül, amelyeket a megrendelőimtől hallottam, és rajtuk tapasztaltam egy-egy kertépítési munkám elvégzése után.

!Velünk a kert minden percét élvezni fogja

 

Manapság a leggyakoribb igény

Manapság a legtöbb megkeresést olyan kerttulajdonosoktól kapjuk, akik leginkább praktikus kertet szeretnének látni és élvezni a környezetükben. Szeretnék kitérni arra, hogy a praktikusság nem az ötlettelenséget és az egyszerűbb klisékből összerakott tervezést jelenti. Egy praktikus kert képes egyben esztétikus és a szemnek gyönyörködtető, valamint az évszakokban megújuló látványt nyújtani. A praktikum a szerkezeti felépítésében és az elrendezésekben fog megnyilvánulni.

A tapasztalatom az, hogy a célszerű kertek és a praktikus kertek közötti különbség a megrendelő. Egy célszerű kertet általában olyan megrendelő kér, akinek a fő szempont nem a kert bárminemű élvezete. Bár igaz az is, hogy vannak olyan szélsőséges körülmények, amikor megoldásra csak a célszerűség vezet. A magam részéről maradok a kertépítésnél, mivel a munka abban a részében találom meg az egyéni élvezetem és törekvéseim, amik a csodálattal szinonimálnak.

Kerti dísz

A kert az otthonunk előszobája

Kertépítés Budapest       

Az igényes kert és a professzionális kertépítés bár egyre népszerűbb, mégis még mindig alulértékelt dolog a lakókörnyezet kialakításának prioritásában. Kicsivel nehezebb a helyzet - bár szintén javuló - ott, ahol a kert közös, mint például a nagyobb városok vagy Budapest társasházainak esetében.

Biztos vagyok benne, hogy amikor még a ház el sem készült, tulajdonosa már elképzelte, hogy hová kerül a kanapé, milyen lesz a tapéta vagy a szőnyeg. Ez az igényesség abszolút nyomon követhető a lakókörnyezet szebbé, élhetőbbé tételére. Azonban kevés esetben terjed ki ez a kreatív képzelet a kertre, pontos elképzelésekkel a kertépítés vonatkozásában.

Nem hivatásom kiértékelni mások gondolatát és prioritását a kertépítéssel kapcsolatban. Viszont az észrevételem az, hogy a kert az első birtokolt tér, ahova hazaérünk, ahova belépnek a barátaink, és ez az a hely, amit – szemben a lakásunkkal – mindenki lát. Ha elterjedt dolognak számít, hogy a lakásunk berendezése egy módja önkifejezésünknek, akkor vajon miért titkoljuk ezt oly gyakran azzal, hogy kertünk olyan amilyen?

A kert az a hely ahol, ha nincs rend, akkor a lakásban sincs tisztaság. A sár, a por, a beszivárgó pollenek és rovarok kellemetlenségeiről azok tudnának többet mondani, akik kénytelenek voltak rövidebb, vagy hosszabb ideig halasztgatni a kert rendbetételét, megrendelni vagy elvégezi a kertépítés munkáit.

Bármilyen szép házról is beszélünk, nem fog kiteljesedni a látványa egy gondozatlan, vagy oda nem illő kertben! De mennyire szép is tud lenni még egy egyszerű ház is, ha a kertje igényes, és harmóniában van a környezetével a láthatóan jól megtervezett és jól kivitelezett kert megépítése után.

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS STÍLUSOK

 

!Velünk a kert minden percét élvezni fogja

Dísz

A harmónia a kertépítés cementje

Harmónikus kertépítés

A harmónia két vagy több szín, két vagy több forma együttes hatásának egyensúlya.

Nagyon sokan keresik a választ erre, és bizony nem kis számban nincsenek tisztában ezekkel az axiómákkal a kertépítő szakmában sem. Az egyszerűség irányába való haladással megérthető, hogy a harmónia egy hullámhossz, egy áramlás, aminek karakterisztikája van. Ez a hullámkarakterisztika állandó azoknál a dolgoknál, amit harmonikusnak érzünk. Ha az áramlás útjába állunk, vagy megpiszkáljuk, akkor csak ott fogunk a kertépítésben ülni és töprengeni azon, hogy miért nincs meg az a plusz. És ezután megpróbáljuk majd bonyolultságokkal kezelni…

A kert harmóniája a kertépítés cementje. Ez tartja össze a kertet, és ennek a hiánya miatt hullik szét a kert kisebb-nagyobb formák elemeire, s nem lesz egységes képe. Egy kert harmóniájának kialakítása nem a gondos kertépítés eredménye. Az csak egy pontos iparos munka. A harmónia kialakítása már eleve adott tényezők helyes megfigyelésén alapszik, és a kerttervezésnél kezdődik.

A kertünk is egy környezet része, amiből ha kiragadjuk, akkor nem érünk el harmonikus környezetet, azonban ha beleillesztjük, akkor igen. Jól megfigyelhető ez a például Budapest lakóparkjaiban, ahol az eklektika az uralkodó hatás. A kertépítés kudarcot vall, mert nincs egységes stílusú környezet sem a házak sem pedig a növénykultúra elrendezésében. Csak önálló egységekként értelmezhetők, ami miatt érezhető az elkülönülő és steril hatás.

A kert harmóniájához és a kert megépítésének sikeréhez tehát fontos, hogy a kertünk beleilleszkedjen a környezetébe!

Fontos, hogy a kert a házzal is harmonizáljon. A harmónia kialakítási törekvéseinkben a kertépítés alatt ennek a tényezőnek a legkönnyebb megfelelni. A formák és a színek játékával kezelhető. A színek harmóniája jelenti a két vagy több szín együttes hatását, színösszeállításukban megformálódó egyensúly érzetét.

Minden embernek megvan a maga egyénisége, ami megmutatkozik öltözködésében vagy autójában és a tevékenységeiben. Ehhez is illenie kell a megépített kertnek, ami általában különbözik a kertépítést végzőnek, vagy a kert tervezőjének egyéniségétől. A kertépítő munkájában a megrendelő egyéniségének is meg kell mutatkoznia ahhoz, hogy azonnali sikert arasson nála.

A kert harmóniáját természetesen befolyásolja a kertépítő szakértelme, ízlése, képzettsége is. És az anyagminőség is. Nagyjából az ebben a bekezdésben szereplők befolyásolják legkevésbé a harmónia elérését, ugyanis ezek a kvalitások a kertépítés sikerét határozzák meg. Mégis a legtöbb ember számára ez a felsorolt tényezők közül az egyetlen, ami reális.

A harmonikus kert nem egy kiadás, hanem egy befektetés. Befektetés a nyugalomba, az évszakokon átívelő állandó esztétikai élménybe, és egy egészséges lakókörnyezet kialakításába!

Ajánlott oldalunk a REFERENCIA KÉPEK, ahol megbizonyosodhat arról, hogy nemcsak vidéken, hanem Budapest területén is építhetők harmonikus kertek.

!Velünk a kert minden percét élvezni fogja

Kertépítési dísz

A kertépítés rejtett ékszere

A kertépítés rejtett ékszere      

A kert rejtett ékszere a gyep, ami ma már minden kertépítésből kihagyhatatlan. Csak hagyjuk ki ezt a zöld kontrasztot és meglátjuk, hogy éppen az marad ki, ami keretbe foglalja a kertet és minden más szín számára biztosítja a szikrázó pompát.

Egy felmérés alapján a hazai kertek 70 százaléka gyep, valamint ez a növény az, amit a legszebbnek látunk, és általánosan a legtöbb időt töltünk el a gondozásával, vagy a legtöbb energiát fordítunk arra, hogy a legjobb kondícióban tartsuk. A legtöbb kerttulajdonos is a gyönyörű pázsit látványára a legbüszkébb, és egyben a pázsit az, amit legelőször megnéz a másik kertjében. Ez nem is csoda, hiszen a 70% az bizony jelentős mennyiség! A kertépítéshez szükséges gyepszőnyeg előállítás hazánkban világszínvonalú.

Minden évben van alkalmam a kertépítés munkáinak végzése közben megtapasztalni azt a jelenséget, hogy amikor a kerttulajdonos reggel elmegy, még csak a „sár” van, és mire délután hazaér, már a gyönyörűen leterített, friss és egyöntetűen sűrű, smaragdzöld gyep várja. Valójában számomra is olyan pillanatok ezek, amivel soha nem tudok betelni. Én magam is gyermeteg módon várom azokat a felszabaduló reakciókat, és a szemeken és arcokon tükröződő emóciókat, amit okoz a gazdájának, amikor először látja ezt a pazar esztétikai élményt. Minden más a kertépítésben hirtelen másodlagossá válik.

Ezt a hatást természetesen csak első osztályú minőségű gyepszőnyeggel és első osztályú munkavégzéssel lehet elérni!

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG

 

!Velünk a kert minden percét élvezni fogja

 

Kertépítési dísz

Növények a kertben

A növények harmonikus és szakszerű elrendezése a kertben az, ami egy színvonalas és esztétikus környezetet biztosít a házunk számára, ami az élettér. Növényekkel egészítjük ki és határoljuk el az épített elemeket és töltjük meg élettel a látványát a kertnek. Jól tudjuk, hogy a virágok és a növények káprázatos formavilága és sokszínűsége nagyban hozzájárulhat az életkedvhez és sokak számára megnyugtató hatása van.

Amikor a kert megtervezésére kerül sor, akkor a megrendelő igényei mellett természetesen a kert környékbe való beleilleszkedését és a hely sajátosságait is figyelembe vesszük. Minden esetben figyelembe vesszük, hogy a környezeti illeszkedés mellett a ház stílusát is kiemelje, ne pedig eltakarja a kert és a növényzet.

A növények elrendezése a nagyra növő fák elhelyezésével kezdődik. Ezek alkotják a kert gerincét, hiszen a későbbiekben a legnagyobb zöldtömeget is fogják adni a kertnek. Méretükkel hangsúlyossá teszik a kertet és vezetik, illetve kijelölik a kertben a területeket.

A kerti lakberendezés eszközei a cserjék és az örökzöld növények. Különböző méreteikkel, változatos formáikkal, érzékszerveinkre ható színgazdagságukkal és illatukkal rendezik be a formákkal a kertet.

A virágzó növények gondos megválasztásával tavasztól őszig pompás díszben tudjuk tartani a kertet, ami még évszakon belül is képes lesz más és más arcát mutatni a megújuló színpompás környezetben.

Kerti virágok

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?