Ajánlatkérés

Kertépítés gyakorlat

 

 

 

A kertépítés évszakai

A kertépítésben nem lehet egyik évszakot sem előnyben vagy hátrányban részesíteni, mert mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai is, ezért egyformán jó az összes, ha az időjárás megfelelő. Ugyanis nem a tél vagy a nyár az, ami kizárja a kertépítés végzését, hanem az időjárás. Való igaz, hogy fagyban és hóban több a negatív körülmény, azonban hetekig szakadó esőkben (ami bármely hónapban előfordul most már) szintén nem lehet elvégezni a munkát.

A tavaszi és őszi kertépítés a köztudatban az ideális fogalmával egyenlő, ami részben igaz is. Ezért most inkább a fennmaradó másik két évszak kertépítési lehetőségeiről és előnyeikről írom le a véleményem és tapasztom.

 

Kertépítés télen

Tekintve az elmúlt évek teleiben lévő, akár hetekig tartó meleg hőmérsékleteket (amikor írom ezt a cikket január eleje van és +15 fok napsütéssel) már nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a tél a kertépítés holtszezonja. Nem az, sőt bizonyos dolgokban megvan a télnek is az előnye, nem is kis mértékben.

A téli kertépítési munkák közé sorolható minden olyan nagyobb munkafázis, amelyek elvégzése után, a tavaszi végső simítások már csak nagyon rövid ideig tartanak.

 • A földmunkák, tehát a termőföld betöltés, vagy szükségtelen talajeltávolítás, a szintek beállítása mind olyan nagy terjedelmű munkák az összképet nézve, amelyek elvégzése a téli kertépítés alatt kifejezetten előnyökkel jár. Ennek oka, hogy a tavaszi felületi munkák már olyan talajon történnek, ami hónapokat állt és a csapadék hatására betömörödött, aminek számos előnye van a tavaszi folytatásnál.
   
 • Sziklakertek elkészítése szintén olyan feladat, aminek a legnagyobb része földmunka és kövek elhelyezése. Ez is mind elvégezhető, sőt a klasszikus alpesi sziklakerti növények számára nem is idegen a tél, ezért a talaj megfagyásának hiányában ezt a kertépítési munkát is végezhetjük. Előnyei a föld betömörödése, így egy munkafázissal beljebb vagyunk tavaszra.
   
 • Automata öntözőrendszer telepítése bármikor, így télen is elvégezhető, ha nem fagyott a talaj. Bár egy átlagos öntözőrendszer elkészítése csak egy-két nap, mégis letudható télen. A tavaszi öntözési idényben pedig már csak be kell kapcsolni. További előnye, hogy a kertépítés tavaszi folytatása alatt, azonnal használható a növények megöntözésére.
   
 • Növényültetési munkák télen, a közhiedelemmel ellentétben előnyösek is lehetnek, mivel kifejezetten az örökzöldeknél ez nem probléma. Sőt, ha növények átültetése is a kertépítés részfeladata, akkor egy a téli vegetatív időszak erre jobb lehetőséget kínál, mint a melegebb kertépítési hónapok.
   
 • A növénycsoportokat, gyepet határoló szegélyek és burkolatok lerakása sem bonyolult feladat ilyenkor. Korszerű fagyásgátlók léteznek rá abban az esetben, ha kötőanyagként betont használunk.
   
 • A téli időszakban jobb feltételekkel, olcsóbban lehet hozzájutni a kertépítés anyagaihoz, és magamból kiindulva a kertépítővel is könnyebben egyezkedhetünk. Ez biztos.

Jól látható tehát, hogy a durva fagyok és a hó kivételével a tél egy kifejezetten jó időszak arra, hogy elvégezzük a kertépítés jelentős részét még tavasz előtt!

 

Kinek ajánlom a téli kertépítést?

 • Aki mielőbb be szeretné fejezni a kertépítést, vagy minden munkát, ami a házépítéssel kapcsolatos!
   
 • Aki nem tavasszal szeretne belevágni, hanem akkorra már csak élvezni a kész kertet!
   
 • Aki jobb anyagi feltételek mellett szeretné megkapni ugyanazt a munkát! Mivel a kertépítés holtszezonban jellemzően olcsóbban vállalható!

 

Kertépítés nyáron

A helyzet az, hogy a nyári kertépítés igényli a legtöbb odafigyelést és nem a téli kertépítés. Sokak számára ez lehetetlen, de azért ez túlzás és nem igaz. Jómagam folyamatosan dolgozom nyáron is, még a legnagyobb kánikulában is. Persze ez a kánikula ugyanúgy megviseli az embert is, mint a kertben lévő növényeket. Ezért a nyári kertépítésnél inkább azokra a feladatokra hívom fel a figyelmet, aminek a mellőzése komoly károkat okozhat a kertben. Azonban, ha be vannak tartva, akkor ugyanolyan szemet gyönyörködtetően szép kert hívható életre, mint a hagyományos kertépítési hónapokban.

 • A földlabdás növények helyett konténeres növényeket ültessünk.
   
 • Rendszeres, akár naponta többszöri öntözése a kert már növényekkel beültetett, illetve a gyepszőnyeggel fektetett részein. Tulajdonképpen az erre egyedül alkalmas megoldással, automata öntözőrendszerrel.
   
 • Semmiképpen ne magvetéssel próbálkozzunk, ha szép gyepet szeretnénk. Bár én egyébként is gyepszőnyeggel dolgozom, ilyenkor azonban hatalmas a kockázata a magvetéses technikáknak.
   
 • Ne terítsük a gyepszőnyeget forró talajra! A gyökér megsülésének elkerülése érdekében a gyepszőnyeg fonákját nedvesítsük be permetszerű öntözéssel, és úgy terítsük le. Nagyjából 50 m2-enként locsoljuk be a lefektetett gyepszőnyeget.

Kis odafigyeléssel tehát nyáron a kertépítés tökéletesen sikeres lehet.

 

Kinek ajánlom a nyári kertépítést?

 • Aki nem akarja megvárni a szép kerttel az őszt!
   
 • Aki nem is akarja megtudni, hogy milyen sáros és poros, gazos és pollenes dolog egy parlagon hagyott kert!

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                             

A kertépítés munkamenete

      •  Totális gyomirtózást végzek

Ez annyit jelent, hogy a parlagon hagyott kert építési munkái előtt a leggyakrabban szükséges dolog a totális gyomirtó permetezés.

      •  A kertet előkészítem, és a tereprendezést elvégzem

A tereprendezés alatt a kertben megmaradó és a kertből kikerülő elemek mozgatása történik meg. Ez gyakran lehet az építési hulladékok elszállítása, vagy egy tuskó kimozdítása a talajból.

      •  Elvégzem a talajmunkákat

Ilyenkor még nem a finom talajmunkákról beszélünk, hanem a durva talajmozgatásról. A kert strukturális változtatásáról, talaj feltöltésekről és elvételekről.

      •  A műtárgyakat megépítem

Szinteltolások következtében ezek a műtárgyak lehetnek támfalak, de lehet térkőburkolás, játszótérépítés, vagy a grillező is. Lehet mindösszesen csak a növénycsoportokat elválasztó kő vagy fa szegély is.

      •  Beültetem a kert növényzetét

Jellemzően a koros fák és a nagyobb szoliter növények elhelyezésével kezdem az ültetést. Abban az esetben, ha ehhez munkagépekre van szükség, akkor egy-két fázist még előre is ugorhat a feladat. Az ültetést a kisebb növényekkel folytatom.

      •  Az automata öntözőrendszert megépítem

A kertépítés nagy vonalai után jöhet az öntözőrendszer telepítése. Ilyen állapotában a kert már minden fontosabb részletében kidolgozott, ezért hozzáigazítható az öntözőberendezés is.

      •  Elvégzem a talaj finom munkálatait

A gyepszőnyeg fektetés, és általában véve a szép gyep létrehozás alapvető szükséglete a precíz talajelőkészületek. Általában ilyenkor szoktam a talajtakarást is elvégezni.

      •  A gyepszőnyeget lefektetem

A precíz talajelőkészületek után jöhet a frissen rendelt (aznap reggel feltermelt) gyepszőnyeg lefektetése.

      •  Az automata öntözőrendszert beüzemelem

A beültetett növényzet és a gyepszőnyeg azonnali intenzív öntözést igényel, ami a forró évszakokban nem is lenne megoldható mással, mint az öntözőrendszerrel.

      •  Elvégzem a javításokat, pontos beállításokat

Szinte nincs is olyan kert, ami a vége felé közeledve ne módosulna néhány növénnyel, vagy más elemmel. Az is előfordulhat, hogy elreped egy szórófej vagy egy burkoló elem. Ezek cseréjét, pótlását végzem el.

      •  Betanítom a megrendelőt a használatra

Itt elsősorban az öntözőrendszer használatára gondolok, de ma már lehet ez a kert világításának a távirányítója is, de lehet a kerti tó gépészeti elemeinek is a bemutatása.

      •  Átadom a munkát

A szükséges dokumentációval és szemrevételezés útján átadom a megrendelőnek a kertet.

 A következő cikkemben a kertépítés olyan hibáiról olvashat, amelyek főleg a tervezés következtében jönnek létre, de sok közük lehet a helytelen munkamenethez is.

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS FOLYAMATA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                            

A kertépítés alapvető hibái

      •  Az automata öntözőrendszert kihagyása

Ez mostanában már nem fordul elő gyakran, de egy évben egy-két alkalommal még belefutok. Kertépítést és gyepszőnyegezést automata öntözőrendszer megléte vagy kiépítése nélkül garanciával nem vállalok, és a teljes korrektség miatt, bizonyos esetekben garancia nélkül sem.

Az öntözés a kert fenntartásához legszükségesebb és a legtöbb időt kívánó tevékenysége. Egy friss kertépítést követően pedig hetekig szükséges a precíz és pontos öntözés. Ez akár napi 4-5 óra emberi igénybevételt is jelenthet.

     •  Amikor az örökzöldek túlsúlyba kerülnek

Nagyon nyomasztó és zord hatást kelt az, amikor az örökzöld növények túlsúlyba kerülnek a kertben, és mindez tovább fokozódik akkor, amikor ezek az örökzöld növények növekszenek a kertben. Hazánk változatos lombhullató természetes növényzete mellett mindez még tájidegen is.

     •  Túl sűrűn ültetett növények

Sajnos az igen gyakori hiba, hogy a növényeket olyan sűrűségben ültetik egymás mellé, ami a növény fejlődését gátolja. Jellemzően ezt nem kertépítő szakemberek szokták elkövetni.

     •  Csak tuja és gyep

Ez mindösszesen egy esztétikai hiba, ami zord és akár nyomasztó hatást is kelt, ami angol kert stílusként két évtizeddel ezelőtt egy „sláger” volt hazánkban.

     •  Utak keresztül-kasul

A kerti utak kialakítás nem feltétlen egy funkcionális kérdés. Kialakításukkal olyan a szemnek tetsző határvonalakat lehet húzni a kertben, amelyek kifejezetten jót tesznek a szemlélőjének, vagy a teret harmonikusan bontják szét. A pusztán funkcionális „minden helyre egy út” kialakítás ideges zavart kelthet a kertet szemlélőben.

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS FOLYAMATA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                 

Megforduló trend a kertépítésben

Sajnos egy nagyon káros dolog volt jelen, és mérgezte a kertépítő szakmát hosszú éveken keresztül. Az elmúlt néhány évben a marketinget kevésbé ismerő és nem nagy klientúrával rendelkező kertépítők ahhoz, hogy fenntartsák a vállalkozásukat súlyos következményekkel járó árharcba voltak kénytelenek bocsátkozni. Elterjedt szokássá vált, hogy a kertépítés árajánlatában szereplő munkák valamelyikét minimál, vagy nullás profitra állították be. Ennek következményeképpen csak azt a munkafázist rendelték meg tőle, és egy másik alulárazott munkafolyamatot egy másik vállalkozótól. Így a vállalkozó rosszul járt, és hosszútávon a megrendelő is. Miért?

Mert a kertépítés munkálatai – mint egy összefüggő építmény – szoros kötődésben vannak egymással, és ezeken a pontokon amikor problémák jelentkeztek, akkor ezek a kertépítők egymásra mutogattak. Nem is beszélve arról, hogy az olcsó munkának híg a leve. A garanciának így nem lett gazdája és a minőség is rohamosan csúszott lefelé. Ezek a vállalkozók később specializálódtak az olcsó munkavégzésre, mivel huncut módon tudták, hogy a garanciát nem teljesítik. Nem is végeztek megfelelő minőségű munkát azért, hogy mégiscsak maradjon rajta egy kevés profit. Erre viszont több tisztességes kertépítő is ráment, és a szakma hírnevét sem emelte.

Azonban úgy tűnik, hogy ez már a múlté! A tavalyi évben jellemzően olyan kertépítési megbízásokat kaptam, ahol kifejezett igény volt arra, hogy nem részfeladatok elvégzése, hanem komplett kertépítés történjen. Úgy tűnik, hogy egy idő után felismeri a saját problémáit, és meg is oldja a piac. Van, hogy az olcsóbb a drágább!

Ajánlott oldalunk a REFERENCIA KÉPEK

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?