Ajánlatkérés

Kertépítés folyamata

           A kertépítés munkafolyamata I.                                                                    

A végleges koncepció után - ami a kertterv, vagy egyszerűbb kerteknél a pontos átbeszélést követően alakul ki – jöhet a kert tényleges megépítése.

Ezen az oldalon lehetetlen a teljesség igényével bemutatni a kertépítés pontos munkafolyamatát, hiszen „egy” kert megépítéséről van szó, ami a valóságban „a” kertre fog szorítkozni. Mivel nincs két egyforma kert, ezért a speciális tartalmak miatt jelentős különbségek is várhatók.

A következőkben végigvesszük egy elméleti kertépítés legfontosabb munkafolyamatait, melyen keresztül megismerheti, hogy melyek kertünk kialakításának legfontosabb szabályai!

 • A meglévő tereptárgyak kiválasztása

Már a kerttervezés során világosan kiderül, hogy melyek azok a meglévő növények, burkolatok, vagy más tereptárgyak, amelyek mindenképpen részét fogják képezni az új kertnek. Ezeket a kertépítés előtt lehet, hogy meg kell védenünk fóliával, deszkákkal, vagy más anyagokkal, hogy ne szenvedjenek kárt a durva munkafolyamatok vagy a kemikáliák használata alatt.

 • A helyszín előkészítése

Elképzelhető, hogy a kertet egy építkezés utáni területen kell megépíteni, ahol a hulladékok néha tonnányi méreteket öltenek. Az is lehetséges, hogy fákat, vagy sűrű bokrokat kell kivágni, esetleg burkolatokat kell bontani. Ezek összegyűjtését és aprítását követően gondoskodni kell az elszállításukról is.

 • A talajmunkák és a tereprendezés

Vegyszeres gyomirtás

Nincs minden esetben szükség a totális gyomirtózásra, azonban ha a kert gyomos, akkor alkalmazzuk, mivel a későbbiekben ennek elmulasztása komoly kellemetlenségekhez vezethet. A gyomirtáshoz mi levélen felszívódó vegyszereket használunk, amit a kora esti vagy a kora reggeli időpontokban ajánljuk kifújni a területre. Ennek oka, hogy a vegyszer felszívódása ezekben az időszakokban a leghatékonyabb.

Amikor a vegyszeres kezelés kifejtette a hatását, akkor megtisztítjuk a területet az elhalt növényzettől.

Tereprendezés és talajmunkák

A tereprendezés a kertépítés későbbi sikerének az előkészítése, a kert vázának, keretének a létrehozása. Ezért a kertépítés folyamatának egy nagyon fontos része, hiszen a kialakított terepszintek későbbi változtatása nagyon nehéz feladat lenne. A jó szakemberek ezt megfelelő odafigyeléssel végzik a munka méretétől függően munkagépek alkalmazásával.

A talajmunkák esetében föld elvételéről ugyanúgy beszélhetünk, mint a föld betöltéséről. A betöltés esetében töltő -, illetve termő talajjal is dolgozunk, annak függvényében, hogy változtatni, vagy kiigazítani kell a kert szintjeit. Ha meglévő növényzet is maradt a kertben, akkor figyeljünk oda a szintek kialakításánál, hiszen a növények csak korlátozott módon tűrik el a föld szintjének megemelését a tövüknél.

Vízelvezetés

A termőföldterítés előtt célszerű még elvégezni azokat a feladatokat, amelyek biztosan a talajszint alá fognak kerülni. Ilyen lehet az esővíz elvezetés is, ami ugyan nem minden kertben szükséges, de ajánlatos a kertépítés munkái közé beilleszteni.

Gyakran előfordul, hogy a tetőről érkező esővíz is a kertbe folyik, ami különösen akkor tud komoly károkat okozni, ha télen az éjszakai hőmérséklet fagypont alatt van, míg a nappali már jó néhány fokkal meghaladja. Az elfolyó vizet a fagyott talaj nem képes beszívni, és éjjel pedig szétterülve odafagy.

A vízelevezetés olyan egyszerű praktikákban is megmutatkozik, mint hogy a háztól, illetve a burkolatoktól elfelé lejtetjük a talajszintet. Szükség esetén kialakítunk egy vízelvezető drénrendszert, melynek a végét szabadon kiengedjük a kert egy alacsony pontján, vagy egy mélyre nyúló coulé (mosott dunai kő) ágyban szivárogtathatjuk el.

Összetettebb megoldásként – amely hasznosítható és jó minőségű öntözővizet biztosít a számunkra – esővízgyűjtő tartályt (ciszterna) építünk be. A tetőről érkező vizet becsatornázzuk a ciszternába, ahol az felgyülemlik. Ennek a esővízgyűjtőnek akkor lesz értelme, ha megfelelő méretűre tudjuk építeni, hogy kellő vízmennyiséget tudjon fogadni.

Ha nagy terjedelmű kerti tó, vagy fürdőtó is részét képzi a kertépítésnek, akkor a földmunkagépekkel ekkor lesz a legideálisabb a munkavégzés.

Termőföldterítés

A legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban az, hogy mi csak minőségi és fertőtlenített darált termőtalajjal dolgozunk, amelyhez a daráláskor tőzeget és marhatrágyát kevertetünk. Nekünk is évekig tartott, amíg egy megbízható és évek óta változatlan minőségben szállító forráshoz jutottunk.

Ennek oka, hogy a piacon lévő termőtalajok gyakorta kimerült mezőgazdasági területek talajából származnak, melynek a potenciális értéke csekély. Még a laikus számára is könnyen érthető, hogy a termőtalaj minősége egyenes arányban van a kertépítés sikerével, a növényeink hosszantartó egészséges létezésével, valamint a kert általános betegségekkel való ellenálló képességével.

A talaj vastagabb terítésénél gépekkel végezzük a tömörítést, méghozzá rétegenként egymásra hordva és tömörítve a talajt.

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is 

                                                    

A kertépítés folyamata II.


 

 • A kert kitűzése – kijelölés

A megfelelő terepszint kialakítása után (ami nem egyenlő a végső szint finom beállításával) pontosan kijelöljük a tereptárgyak, a növénycsoportok, és más részletek elhelyezkedését. Ezt hívjuk kitűzésnek. Ennek csak másodsorban lényege az, hogy a kertépítő pontosan lássa, hogy mi hova kerül. Általában ezt ő a fejében látja. Elsősorban azt a célt szolgálja, hogy lássuk a térbeli elhelyezkedések megfelelnek-e az elképzeléseknek, és a valódi harmónia létre jön-e a kertben. Tehát a kitűzéssel a kert térbeli vázát láthatjuk 3D-ben.

 • Kerti tó vagy fürdőtó kialakítása

Ha a kertben kerti tó, vagy fürdőtó lesz, akkor annak kialakítása nagyobb vagy egészen nagy mennyiségű talajmozgatással jár. Ezeket munkagépekkel végezzük, ezért ebben az esetben célszerű a termőföldterítés előtt elvégezni ezt a feladatot, annak érdekében, hogy a munkagépek ne tegyenek kárt a már elvégzett kertépítési munkákban.

Egy természetesen, biológiailag öntisztuló fürdőtó esetében elkerülhetetlen, hogy ez a munkafázis ne a termőföldterítés előtt legyen, hiszen ezek minimális mérete a 80 m2, ami nagy mennyiségű talajmozgatással jár. Továbbá az elkészítési ideje 2 – 3 hét is lehet, amit a kertépítés munkafolyamatai alatt szimultán végzünk.

Ebben a munkafolyamatban végezzük az esetleges sziklakertépítést is, különösen akkor, ha az tekintélyes méretű.

 • A burkolatok, gyepszegélyek, támfalak és egyéb műtárgyak megépítése

A kitűzés folyamán a láthatóvá vált burkolatok szegélyeinek lerakásával folytatjuk a kertépítést, valamint más szegélyek - mint  például a gyepet a növénycsoportoktól elválasztó szegély, fa-, műanyag- vagy kőszegély - lerakásával.

A szegélykőépítés közben gondolva a kerti világításra és az automata öntözőrendszerre a kerti részeket elválasztó burkolatok alatt PVC csöveket helyezünk el még akkor is, ha nincs „egyelőre” különösebb funkciója, mivel a későbbiekben biztos lesz. Ezeken a PVC csöveken fogjuk a vízcsöveket és kábeleket átvezetni.

Minden más tereptárgy megépítését is egy időben a burkolatépítéssel végzünk el. A játszóeszközök, a grillsütő, a pergola ilyenkor kapja meg az alapját. A támfalak és lépcsők megépítése is a kertépítésnek ebben a munkafázisában készül el.

 • A virágágyások, növénycsoportok, sövények kialakítása

A kerti váz elkészítése után a kert felöltöztetése következhet. A kertépítést sokak által leginkább ismert mozzanatával folytatjuk, mely a növények ültetése. Mindenekelőtt a szoliter növényekkel és a kert képét meghatározó vezérnövényekkel kezdjük az ültetést, amihez folyamatában rendeljük hozzá a többi növényt. A cserjék után a talajtakarók következnek, majd a virágok beültetését követően a növényültetés is a végéhez ér.

A növények közötti szabad talajfelszín takarását geo textillel szoktuk fedni, amely nem esztétikus látványát görgetegkővel vagy fenyőmulccsal takarjuk.

 • Az automata öntözőrendszer kiépítése

Amikor a növények is a helyükre kerültek, akkor a gyepszőnyegterítés előtt az automata öntözőrendszer telepítést végezzük el. Természetesen az árkok rendelkezésre állnak a kerti világítás kábeleinek is, ezért abban az esetben, ha kerti világítás is van, ennek a kiépítése párhuzamosan zajlik.

Nem ritka, hogy az automata öntözőrendszer vízellátását alternatív vízforrásból oldjuk meg, így ekkor ennek szivattyús gépészetét is megépítjük.

 • A vakondháló lerakása

A vakondhálót rendszerint a végső szint alá görgetjük ki úgy, hogy a finom talajmunkák következtében rákerülő néhány cm termőföld erre kerül. A megfelelő átfedés és a szabási veszteség következtében nagyobb mennyiséget használunk, mint a lefedett terület.

 • Finom talaj előkészítése

Tulajdonképpen a vakondháló kigörgetése közben már hordjuk rá a finom termőföldréteget, ami a gyepszőnyeg alá szükséges. Ezzel a finom termőréteggel egészen pontos munkával kialakítjuk a végső szintet. Sűrűn hengerelve kialakítjuk a megfelelő felszínt.

 • Gyepszőnyegezés

A gondosan előkészített termőrétegre kigörgetjük a gyepszőnyeget. Nagyon fontos szempontnak tartjuk, hogy az általunk rendelt gyepszőnyeget az érkezés napjának reggelén szedik fel a termelőtelepen, annak érdekében, hogy a gyep a legkisebb sokkhatást szenvedje el.

 • Az öntözőrendszer beállítása és beüzemelése

A gyakorlatilag elkészült kert azonnali és precíziós öntözése elengedhetetlen, ezért az automata öntözőrendszer beüzemelésével és finomra állításával zárjuk le a kertépítés ciklusát.

 • Javítások, változtatások.

Hibák sajnos előfordulhatnak velünk is, azonban az nem, hogy ne javítsuk ki! Ezért ebben a munkafázisban addig dolgozunk, amíg a megrendelő azt nem mondja, hogy a kertépítés kész.  

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

 

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?