Ajánlatkérés

Kertépítés elmélet

                                                          

 

Évszakok szerepe a kertépítésben

Az évszakok mindannyiunk számára egyértelmű módon változtatják meg növényeinket és ez által kertünk összképét. Ennek egyik oka a nyári napforduló előtti és utáni időszakban való fényviszonyok változása, amelyek egyenes összefüggésben állnak az átlaghőmérséklettel is. Tehát, amikor a napfény intenzitása növekszik, akkor a növények aktivitása is nő, amikor a napfény intenzitása csökken, akkor az aktivitás is csökken. Ennek az elkerülhetetlen periodikus állapotnak az esztétikája felhasználható elem a kertépítésben.

Sőt bizonyos növények messze a legszebb színeiket és formájukat az aktív időszakon kívül hozzák, ezért célnövényei is lehetnek a kertépítésnek különösképpen akkor, ha a kert tulajdonosának a kedvenc évszaka az ősz, vagy a tél. Csak gondoljunk a vadszőlő káprázatos színeire ősszel, vagy a piros bogyók kontrasztjára a bokor fehér hóval borított ágain.

  • Tél

Kevesen tudják, hogy télen virágzó növények is vannak, amik élénk színeikkel kiszínezik a kertünket és fantasztikus kontrasztot tudnak adni a hóban nyíló virágaikkal. Más növények formai megjelenése, színes termései tudnak igazi különleges látványt nyújtani télen. Természetesen az örökzöldek közismertek változatlan megjelenésükről, harmonikus felhasználásukról a kertépítésben.

  • Tavasz

A tél végén, a koratavasz márciusi beköszöntével a kert legnagyobb része még pihen, de az ébredés hírnökeiként az első növények már megjelennek az avar alól, hogy elkápráztassanak virágaikkal bennünket jelezve, hogy mindjárt felébred a kert a téli álmából. Néhány díszcserje és évelő növény ilyenkor mutatja magát teljes pompájában. Azoknak tehát, akiknek a kedvenc hónapjuk a tavasz, érdemes ezekre a növényekre nagyobb hangsúlyt fektetni a kertépítés alkalmával.

A tavasz, mint az újjáéledés megjelenítése a kertben elkerülhetetlen, tehát igény szerint csak fokozható nagy kontrasztú növények ültetésével, illetve ügyes felhasználásával a kertépítés során. Legtöbbünk számára ez a kedvenc évszak, ami az újjáéledés potenciálja miatt rövid idő alatt nagy változásokat eredményez. A rengeteg új szín és illat harmonikus keverékével sokunk számára érhető el lenyűgöző esztétikai hatás.

  • Nyár

A nyár beköszöntével a bőség időszaka is megérkezik, amikor a természet a legbujább és legnemesebb arcát mutatja nekünk. A hosszú nappalok számtalan lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy a kertet olyankor is élvezhessük, amikor más évszakokban csak kevésbé lehetséges. Ennek a felfokozott évszaknak az élvezetére nem csak a növények helyes megválasztása lehet telitalálat, hanem ennél jóval szélesebb repertoár áll rendelkezésünkre. Hiszen egy jól elhelyezett kerti bútor ugyanolyan élvezeti értékkel bírhat, mint a koranyáron virágzó hársfa illata.

A kertépítés egy összetett gondolatmenet, amely nem szűkülhet pusztán csak a kert területére. Vétek lenne megfosztani magunkat az erkélyünket, vagy ablakainkat díszítő balkonládák gyönyörű virágainak, pazar illatuknak a lehetőségétől.

  • Ősz

A nyár végét követő ősz beköszöntével átalakul a kert arca és a hangulata is. A virágzást követően ilyenkor a magokat és terméseket érlelő fák, cserjék, évelők kerülnek a figyelem központjába, ami a fajtától függően a látvány és illat mellett ismét egy érzékszervünk lenyűgözését kívánja szolgálni. Hiszen ezek a gyümölcsök gyakran ehetők.

Az ősz színgazdagsága a kertben kihagyhatatlan a kertépítés koncepciójából. a színesedő levelek a fákon vagy a házfalakon, pergolákon, a sövényeket beborító színes bogyók nagyszerű látványa ilyenkor egyöntetűen jelenik meg a kertben, összetéveszthetetlenül megmutatva, hogy az év mely szakaszában járunk. Ha tisztában vagyunk a növények ilyen időszakában megmutatkozó dekorációs értékével, akkor csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen kompozíciókat állítsunk össze azoknak, akik erre az évszakra kívánják a hangsúlyt fektetni a kertépítés során.

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS

!Velünk a kert minden percét élvezni fogja

                                                

A fény szerepe a kertépítésben

  • A fény és a növények

A Földre érkező közvetlen és szórt sugárzás mértéke függ a Nap magasságától, a sugárzás időtartamától, a légkör átlátszóságától és a felhőzettől. Ezek a tényezők földrajzi helyenként, évszakonként, napszakonként egyaránt változnak. Ezek a változók alapvetően befolyásolják a növények fejlődését és növekedését, amelyek nem passzív módon viselkednek, hanem alkalmazkodó képesek, automatikusan módosítják (bizonyos határok között) elhelyezkedésüket, szerkezetüket, működésüket a fényviszonyok függvényében.

A növények fényhasznosítási szempontból legfontosabb szerve a levélzet. Ennek méretétől és elhelyezkedésétől függ, hogy a fénysugárzásból a növény mennyit képes felvenni. A levelek méretét alapterületükkel fejezzük ki - amire a levélfelület elnevezés alakult ki - bár ez a teljes felületnek csak nagyjából a felét jelenti. Az egyedül álló növények optimális körülmények között annál több fényt képesek hasznosítani, minél nagyobb levélfelülettel rendelkeznek.

  • A fény szerepe a kertépítésben

A fény és az adott területen lévő fényviszony a kertépítés meghatározó eleme.

Ha árnyékos vagy mélyárnyékos kertet építünk, akkor olyan növényeket használhatunk, amelyek az ilyen területeket kedvelik. Nagyon szép növények ezek és csodás hangulatot lehet létrehozni ilyen lehetőségek mellett is.

Van, hogy teljes, egész napos napsütésnek kitett kertet építünk, ahol a cél az, hogy árnyékot hozzunk létre, ahonnan élvezhető a kert látványa és megpihenhetünk nyáron a hűvös árnyékban. Ez is megoldható a növények helyes megválasztásával.

A fény és az árnyék viszonyának, napszakonkénti keveredésének számtalan helyzete tud kialakulni a kertben, amely mind-mind befolyásolja majd a kertépítéshez választott növényeket, színeket, formákat, elemeket. A fény tehát abszolút mértékben meghatározó tényezője a kertépítésnek.

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS

!Velünk a kert minden percét élvezni fogja

                                                                  

Színek és formák a kertépítésben

  • Színek

A színek a legtöbb ember számára kedvelt dolgok, amelyek emocionális hatást váltanak ki belőlünk. A meleg színek legtöbbünkben izgató és aktív hatást keltenek. Ezek a napfény színei, ami a sárga, a narancs és a vörös. A hideg színek nyugtató és passzív hatást keltők. Ezek az árnyék színei, ami a kék, az ibolyaszínek, a fehér.

Míg a világos színek derűt és vidám hangulatot, addig a sötét színek ünnepélyességet, komolyságot és méltóságteljességet kölcsönöznek.

A zöld általában nyugtató hatású, azonban a természetes zöld szín nem csak megnyugtató, de pihentető és kikapcsolódást segítő hatású is. Nem is csoda hogy annyira szeretünk a természetben lenni, ahol a természet zöld színének hatásait még a nagy tér élvezete is kiegészíti.

Az ég kék színe és a növények zöldje az uralkodók a kert színeiben, ezen kívül a barna és szürke árnyalatai foglalnak el nagy helyet a térben. Nyáron a kék és a zöld örömteli hatású, a téli szürke viszont nyomasztó és lehangoló. Télen a hó borús időben lehangoló, napfényben vidám és élénkítő szépséget áraszt.

Az emberi érzelmekben mindig újra jelentkező tavaszi derűt, aktív lendületet nem kis részben a sok tavaszi sárga virág és a füvek-fák sárgászöld színe idézi elő. Az őszi lombszíneződés, az erdők vöröse és sárgája is lelkesedést vált ki a nyár vége tompa, szürkés-sárga színei után.

Nem vagyunk egyformák. A színek hatása nem mindenkinél egyforma reakciót vált ki. Vannak, akikben egyes színek nagyon kellemetlen érzést váltanak ki, ugyanakkor más színek iránt a rajongásig viseltetnek. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a színek hangulatkeltő hatása nem önmagában jelentkezik, hanem különféle színkombinációkban, melyek helyes megválasztása esetén kifinomult hangulatokat, illetve magas esztétikai harmóniát érhetünk el. Jól látható, hogy nem az egyes szín, hanem általában az adott színegyüttes fejt ki kedvező, vagy kedvezőtlen hatást a kertben.

  • Formák

A formák megválasztása a kertépítés térkialakítása.

A természetesen jellegzetes formájú növények és azok a növények, amiket formaalakítással, azaz nem természetesen hozunk létre kevésbé hangulatokat, mint inkább a térbe való beilleszkedést eredményezik.

A formák helyes megválasztásával a térhez való idomulást, beolvadást, vagy éppen az attól való elkülönülést érhetjük el. A kerti formák jól kiegyensúlyozhatják a ház karakterét, akkor is, ha karakteres, de akkor is, ha karakterszegény.

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS

!Velünk a kert minden percét élvezni fogja


                                                                  

A minőség szerepe a kertépítésben

Ma már úgy tűnik számomra, hogy a kert harmóniáját és a kertépítés sikerét is egyaránt ebben - az egyébként nem elhanyagolható – kritériumban látják a megrendelők, pedig ez nincs így. A kert harmóniája nem definiálható az alkotója nélkül. A kertépítő esztétikai érzéke, gyakorlata és szakértelme nélkül. Maguktól a legszebb növények sem találják meg a helyüket a kertben, de még a csúcsminőségű gyepszőnyeg sem görgeti ki magát egyelőre.

Nem szeretnék túl sok hangsúlyt fektetni erre. Tény, hogy a kertépítéshez csak jó minőségű anyagokat szabad felhasználni! Ennek oka az élősége. De azért ne feledkezzünk meg a lényegről sem.

Ajánlott oldalunk a REFERENCIA KÉPEK

!Velünk a kert minden percét élvezni fogja

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?