Ajánlatkérés

Hatékony öntözőrendszer

 

Kényelem és esztétika felsőfokon

Ha össze kellene foglalnom röviden, hogy az automata öntözőrendszernek melyek a leginkább érzékelhető hatásai, akkor azt mondanám, hogy a kertre gyakorolt esztétikai hatása maximális, míg a felhasználója hozzájárulása mindehhez minimális. Tehát roppant kényelmes módon kezelhető, és fantasztikusan szép kertet eredményez. Ha megnézzük azt, hogy egy átlagos (de professzionális) kerti öntözőberendezés mekkora anyagi befektetéssel jár, és hozzárendeljük mindazt, amit a berendezés nyújt ezért, akkor azt hiszem mondhatunk rá nemet, de azt biztosan nem, hogy nem éri meg.

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER

!Megoldjuk fű alatt

                                                                                                   

Az öntözőrendszer hatékonysága

 

Ma már ettől a kerti automata vízkijuttató rendszertől elvitathatatlan, hogy a kert leghatékonyabb berendezése lett. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a háztartásunk leghatékonyabb berendezése, mivel elég nehéz találni még valamit az otthonunkban, amely ilyen széles spektrumon képes jótékony hatással lenni a környezetünkre.

A hatékonyság alatt általánosságban azt értjük, hogy mennyi értéket teremtünk, mekkora befektetéssel. A kibocsátás és a ráfordítás viszonyszáma.

•   A szép kert megteremtése

Magam is tudom, hogy egy szép kert megannyi más munkát igényel, mint az öntözés. Ettől függetlenül kiállok amellett, hogy a professzionális öntözés nélkül nem lehet – még csak megközelítőleg sem – olyan szép kertet elérni, mint amilyet az öntözőrendszerrel. Ehhez még csak hitelt sem kell adnia a kételkedőnek, mivel ha saját maga megnéz néhány olyan kertet, ahol öntözőrendszer működik, akkor a látványa azonnal érzékelhető, hiszen a növények esztétikai értéke annyival nagyobb! Ennek oka az, hogy a professzionális öntözés hatására a növények szebbek, és egészségesebbek tudnak lenni a társaiknál, mert egészen egyszerűen nem kell plusz energiát befektetni a fennmaradáshoz nélkülözhetetlen víz megtartására és beosztására a túléléshez.

•   Az időráfordítás

A kert állapotainak fenntartásához, illetve annak emeléséhez sok munkára van szükség, amely gyakran szakmai munkát is igényelhet. Ezen munkák közül a leginkább időigényes foglalatosság az öntözés, amelyet ráadásul sűrűn kell végezni. Egy forró kánikulai időszakban akár egy-két nap kihagyása is komoly károkat okozhat a kertünkben. Általában nem az a kérdés, hogy szép, vagy csúnya legyen a kertünk! A kérdés az, hogy ki fogja meglocsolni?

Azt hiszem, hogy ez a kérdés ma jogosabb, mint bármikor máskor! Bármilyen generációról is beszélünk, ma az időnk – és azon belül a szabadidőnk – az egyik legnagyobb értékünkké vált. Kinek azért, mert már pihenéssel vagy az unokáival töltené inkább, kinek azért, mert a termeléssel több hasznot húz, mint a locsolással. Az automata öntözőberendezés nevében is hordozza, hogy teljesen automatán működik, méghozzá a felhasználójának felügyelete nélkül. Precízen megöntözi a kertet akkor is, ha otthon vagyunk és akkor is, ha nem.

•   Az energiaráfordítás

Ha már az öntözőrendszerről és annak hatékonyságáról beszélünk, akkor megemlítem, hogy az optimális öntözési időszak a késő estétől – kora reggelig tartó néhány óra. Ha valaki szem előtt tartja tényleg a hatékonyságot, akkor bizony ebben az időintervallumban lesz kénytelen tetszőlegesen kiválasztott időben (vagy időkben) locsolni. Bár a locsolás nem a fizikai megterhelés netovábbja, mégis ezekben az időpontokban csak kevés ember aktív. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fárasztó dolog tud lenni az éjszaka folyamán felkelni, majd locsolni, és felkelni, majd locsolni. Automata locsolórendszerrel erre nincs is szükség! Egyszerre fog megvalósulni az optimális időpontban való öntözés és a kényelem igénye.

•   A vízfelhasználás

Az igazi precízió itt jelenik meg az öntözőrendszer vonatkozásában, mint egy pontosan beállítható műszernél, hiszen oly sok minden mellett a kibocsátott vízmennyiség is pontosan beállítható. Ez jellemzően abban a formában jelenik meg, hogy a kert sajátosságaira, azaz a kert adottságait figyelembe véve építhető meg a berendezés. A kert vízigényét a kert talaja, a domborzata, a napsütés és az árnyék aránya, a növényzete, valamint a mérete határozza meg. Ha ezeket a tényezőket pontosan figyelembe véve tervezzük és építjük meg a locsolórendszert, akkor olyan berendezést kapunk, ami a legjobban megfelel annak a kertnek. Így se több, se kevesebb vizet nem fog felhasználni az optimumnál.

Tettem utalást az előző fejezetben arra, hogy nagyon fontos az optimális időpont is! Ez két dolog miatt is fontos, melynek az egyike a víztakarékosság. Hiszen a késő esti és a korra reggeli órákban a nap szárító ereje jóval kisebb, ezért a párolgással nem vesztünk annyi vizet, mint máskor. A másik fontos érv emellett az, hogy a növények ilyenkor foglalatoskodnak a tápanyagfelszívással, amihez vízre van szükségük.

•   Rejtett, nem korlátozó kialakítás

Szintén fontos szempont a hatékonyság szempontjából, hogy az öntözőrendszer nem korlátozza a kert használatát, csak amikor öntöz, és még akkor is csak részlegesen. Azért csak részlegesen, mert az általában egy zónánál nagyobb öntözőrendszereknél egyszerre csak egy zóna üzemel. A terület többi részén nem locsol olyankor a berendezés.

Természetesen a lényeg itt is a kényelem és az esztétika, ami úgy jelenik meg, hogy nem kell a csúnya és tekergő slagot a kertben állandóan nézni és használni. A kerti öntözőberendezés alkatrészeinek legalább a 90%-a a föld alá van telepítve vagy rejtett kialakításúak. Csak az öntözéskor kibújó szórófejek láthatók, amelyek az öntözést követően vissza is bújnak a földfelszín alá.  

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER TULAJDONSÁGAI

!Megoldjuk fű alatt

                                                                         

A félreértett víztakarékosság

 

Ezzel kapcsolatban két dolog is van, amivel félreértésként találkozom a kerttulajdonosoknál. Az első a víztakarékosság hiányos kommunikálása, a másik a víztakarékos jelző megkülönböztető használata.

Ez a kerti vízkijuttató berendezés nem tud abban az esetben víztakarékosabb lenni, ha az a kert – ahova beépítik – korábban nem, vagy csak ritkán volt öntözve! Ez a berendezés a más öntözési módszerekhez képest tud jelentősen magasabb öntözési hatékonyságot elérni, ami megmutatkozik ebben az esetben a vízfogyasztásban is.

Továbbá tisztáznom kell azt is, hogy az automata öntözőrendszer és a víztakarékos öntözőrendszer nem két különböző dolog! A helyesen megépített berendezés víztakarékos, a nem helyesen megépített pedig kevésbé, vagy nem az. A különbség mindösszesen ennyi! A szakmában néhányan különítették el ezt a két jelzőt, hogy könnyebben értékesíthessék ugyanazt a terméket. Tény, hogy az ipar fejlődése egyre inkább víztakarékos megoldásokat vezet be a piacra, amelyek közül egy-két megoldás tényleg forradalmi.

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER VÍZELLÁTÁSA

!Megoldjuk fű alatt 

                                                                                                   

A víztakarékos öntözőrendszer

 

Sokan gondolják úgy, hogy számos előnye közül a legértékesebb a víztakarékossága, ezért gondoltam, hogy önállóan is erre a speciális kvalitására kihegyezve mutatom be ezt a berendezést. Mindenekelőtt szeretném azt is leírni, hogy a víztakarékos és az automata öntözőrendszer között nincs semmi különbség! A különbség abban rejlik, hogy telepítő szakembert bízunk meg a telepítésével, aki érti a dolgát, vagy csak egy lelkes amatőrt.

Nem a márka kiválasztása az, amivel egy víztakarékos öntözőrendszerhez hozzá tudunk jutni! Ezt könnyen be is tudnám bizonyítani azzal, hogy az elém rakott bármilyen márkából is képes lennék egy pocsékul működő és pazarló berendezést megépíteni. Most ugyan ezzel eltúlozva, de lényegét tekintve azt mutattam be, ahogyan egy a szakmát nem ismerő amatőr dolgozik. A profi telepítő fog profi munkát végezni, melynek eredményeképpen a végtermék víztakarékos lesz.

Az automata öntözőrendszer a következőket tudja tehát, ami miatt víztakarékosnak is nevezzük:

•   Precíziós műszer

Optimális időben, célzott módon, szabályozható mennyiségben öntöz!

Ezzel pontosan definiáltam is azt, amitől ez a berendezés víztakarékos tud lenni. Minden más a következőkben leírt kvalitása már valamilyen formája lesz e definíció magyarázatának.

•   A kertre specializált kialakítás

Nincs két egyforma kert, csak nagyon hasonló. Ezért szükségessé vált az is, hogy  minden viszonyhoz, a kert minden adottságához tudjon professzionálisan igazodni. Ezért figyelembe véve az adottságokat, olyan kerti locsolórendszer alakítható ki, ami pontosan arra a kertre van szabva.

•    Automata működés

Az öntözőrendszer nem késik az öntözéssel amiatt, mert aznap több volt a munkája, vagy mert nyaralni vitte a családját. Mindig a programjának megfelelő módon, a legoptimálisabb időpontokban fog locsolni napról-napra.

•    A csapadékérzékelés

Más néven az esőérzékelő, amely a természetes csapadék mennyiségét érzékelve blokkolja a berendezést mindaddig, amíg az szükséges. Ezzel elkerülve a túlöntözést, ami nem csak a vízszámlának, de a növényeinknek is jót tesz.

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER TULAJDONSÁGAI

!Megoldjuk fű alatt

                                                                                                   

A kert vízszükségletének a tényezői

 

Természetesen egy kert vízszükségletét az adottságai fogják meghatározni. Azok a tényezők, amelyek a leginkább befolyásolni fogják, hogy mennyi öntözővízre és milyen időközönként van szüksége, valamint milyen öntözési módszereket alkalmazva öntözünk.Ezek fogják végső soron megadni a pontos értéket. És szándékosan írom azt, hogy a pontos értékét, mivel az automata öntözőrendszer olyan mértékben szabályozható, hogy ezért pontos vízfogyasztási értékek születhetnek, melyekkel pontosan lehet majd számolni is.

A kert adottságainak a pontos felismerése a hatékony tervezés alapja. Csak egy maximálisan a helyi adottságokra szabott öntözőrendszer fog tudni maximális hatékonysággal működni. Ellenkező esetben csak törekedni lehet majd az ideális öntözés elérésére! Ezért nagyon fontos az, hogy olyan szakember tervezze, aki tisztában van ezzel, valamint teljes mértékben ismeri az öntözéstechnikai termékpalettát is, amiből ki lehet választani a legmegfelelőbb öntöző elemeket.

Számtalan eseti tényező mellett vannak standard, azaz minden kertben előforduló paraméterekhez való igazodási pontok, amelyeket az alábbi felsorolásban olvashat.

•    Az öntözött terület mérete

Ez egy nagyon érthető tényező, hiszen ha egy kert nagyobb, mint egy másik, akkor vélhetően annyival több vizet is fog igényelni. Szándékosan írtam azt, hogy „vélhetően”, mert ez csak akkor egyenesen arányos, ha a két kertben a különbséget adó területek csak egyenesen arányos módon a méreteiben különböznek. Természetesen az esetek túlnyomó többségében a méret változása az öntözési mennyiség változását is jelenteni fogja.

•    Az öntözött terület domborzata

Egészen más öntözési metódust igényel egy olyan kert, ami jobbára síkban helyezkedik el és nincsenek benne erős rézsűk, mint azok, amelyek hegyoldalban helyezkednek el, még ha lépcsős módszerrel is. A vízszintes területeket lehet folyamatában öntözni, hiszen a gravitáció miatt a lefele törekvő víz a talajban fog utat keresni magának. A rézsűs területeken azonban csak a felszínt megnedvesítve folyik le a rézsű oldalán.

•    A különböző talajtípusok

Teljesen más öntözést igényel egy homokos talajon lévő kert, mint egy agyagoson, vagy gyér termőréteggel egy mészkősziklás terület kertje. És ez nem pusztán az öntözési mennyiségre vonatkozik, hanem az öntözés időpontjaira is, valamint az öntözési módszerek alkalmazására is. Ez az adott talajok különböző vízáteresztő és vízmegtartó képessége miatt van így.

•    A terület növényzete

A különböző növények nem egyforma öntözést igényelnek, sem az öntözési ciklusban, sem pedig a mennyiségét illetően. Vannak vízimádó növények és vannak olyanok is, amelyek a száraz közegre specializálódtak, és hajnali harmatcseppekből elegendő mennyiséget tudnak felvenni.

•    Az árnyékos és napsütötte területek aránya

Könnyen érthető az is, hogy például a gyep esetében, ha árnyékban van, akkor kevesebb öntözést fog igényelni, mintha a napon van. Az összefüggő napos, illetve az összefüggő árnyékos területeket külön-külön szükséges megöntözni a különböző vízigényük miatt. Azonban nem mindig van ez így, mivel például az összefüggő lombkoronájú fák alatt élő növényzethez az esővíz sem jut el, ezért tudni kell különbséget tenni még az árnyékos és árnyékos területek között is a növényzetük alapján ahhoz, hogy ezt az öntözési elvet tökéletesen használjuk.

•    Szeles, illetve szélárnyékos területek

A szél nagyon tudja szárítani a talajfelszínt és a növényeket. Ahol állandó szél van, ott ezzel is számolnunk kell. Továbbiakban számolni kell azzal is, hogy a kijuttatott víz oda érkezik-e, ahova mi szeretnénk.

•    Az időjárás

A természetes csapadék, illetve annak mennyisége, ami abszolút mértékben meg fogja határozni a kertünkben, hogy mennyi csapadék utánpótlásra lesz szükség. Hazánkban ez trendszerűen aszályos és melegebb időjárási változások felé mutat, még ha 3-4 évenként egy-egy csapadékosabb év is jön.  

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER VÍZELLÁTÁSA

 

!Megoldjuk fű alatt 

                   

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?