Ajánlatkérés

Gyepszőnyeg

   

                                           

 

Mi a gyepszőnyeg?

A gyepszőnyeg egy 250 cm × 40 cm-es élő gyep, amely a kitekerését és lefektetését követően legyökeresedik és összefüggő, tömött és egészséges kész gyepet eredményez.

A csúcsminőségű gyepszőnyeget minimum 12-18 hónapig nevelik professzionális körülmények között az úgy nevezett fűiskolákban. Ez az élő termék gyommentes, tömött szerkezetű, sűrű gyep, amely 90%-ban gyökeresedett fűből és 10% kész, kereskedelmi forgalomban kapható gyepből áll. A gyepszőnyeg kész, felnevelt, erős és egészséges összefüggő gyeptekercs, amely roppant ellenálló a környezeti kihívásokkal szemben!

 • Előállítása

Előállítása egyszerű, de annál körülményesebb folyamat. Leggyakrabban döngölt agyagra, betonra vagy műanyag fóliára terített 4 cm vastag tőzegrétegből, és abba vetett fűmagból, majd öntözésből áll. Az elvetett fűmagvak gyökerei az intenzív öntözés és nyírás hatására teljesen átszővik a tőzegréteget, így könnyen formázhatóvá válik. Ez a kész gyepszőnyeg gyökérzete azonban még nem stabil, mivel mindösszesen az egészséges gyökérméret 15%-át éri el. Ezért a gyepszőnyeg az igazi fenséges pompáját a szabadföldön, tehát a kertünk talaján fogja elérni.

A fűiskolában, mezőgazdasági körülmények között nevelt gyep terjedt el hazánkban, mivel a körülmények itt nagyon megfelelőek a minőségi gyepszőnyeg előállításához! Ezt a gyepet speciális gépekkel szedik fel, amikor az a legideálisabb állapotban van. Tulajdonképpen felvágják és tekercsbe tekerik.

 • Nevelése

A gyepszőnyeget klinikai körülmények között 12-18 hónapon keresztül nevelik professzionális eszközökkel és specifikus tudással az erre specializálódott szakemberek. Hetente kétszer nyírják, naponta egyenletesen öntözik, szakszerűen permetezik, és a megfelelő tápanyag utánpótlásról is folyamatosan gondoskodnak a szakemberek annak érdekében, hogy a leginkább szép, ugyanakkor ellenálló gyepet termesszenek.

 • Szabványa

1 m2 gyepszőnyegtekercs szabvány szerinti 40 cm × 250 cm-es méretben kerül kereskedelmi forgalomba. A súlya (nedvességtartalmától függően) kb. 20-25 kg, míg a gyökérzetét védő tömörített földréteg egységesen 2 cm. A gyeptégla csak a méretében különbözik a gyepszőnyegtől, ami általában 40×40 cm-es, de nem annyira elterjedt.

A gyökérzetét védő tömörített földréteg a hazai nevelés és feltermelés technológiája miatt mutathat kisebb eltérést a 2 cm-től, de ez csak elenyésző esetben változtat annak minőségén.

Ajánlott oldalunk GYEPSZŐNYEG ELŐÁLLÍTÁSA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is
 

                                                

 

Drága vagy olcsó a gyepszőnyeg?

A gyepszőnyeg köztudottan nem olcsó dolog, azonban azt kell, hogy mondjam mégsem drága. Ugyanis ezt a kifejezést akkor szoktuk használni, amikor két vagy több olyan dologhoz hasonlítunk egyet, amelyben minden összehasonlított dologtól ugyanazt az eredményt kapjuk/várjuk. Egy Ferrari drága, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy egy Audi is elvisz minket a munkába.

Ez a gondolat mentén a gyepszőnyeg nem drága – maximum szubjektív sokba kerül -, mivel nem hasonlítható össze más füvesítési módszerrel, hiszen egyik füvesítési módszer sem képes ugyanazt az eredményt produkálni, mint a kész gyep. Továbbiakban még azért sem hasonlítható össze, mert a gyepszőnyeg által produkált azonnali eredményhez képest, csak egy jövőbeli, kockázatos eredményt kínál, amely könnyen lehet, hogy majd a későbbiekben többe fog kerülni.

Biztos, hogy legalább egy év gondos munkát igényel majd bármely fűmagvetéses technikával gyepszőnyeg minőséget elérni. Jó tudni, hogy a gyepszőnyeget klinikai körülmények között, speciális szakemberek nevelik, napi 0-24 órába. Ezek a munkák a pontos fűnyírás, a szakszerű gyepszellőztetés, valamint a tápanyag utánpótlás, valamint az öntözés lesznek. Tulajdonképpen, ha olyan klinikai körülményeket tud teremteni, mint a fűiskolák, és olyan szakértelmet is tud elsajátítani, mint az ott dolgozó szakemberek, akkor olyan lesz a füve, mint egy profi gyepszőnyeg.

A kockázatokból fakadó munkák pedig: egy esetleges eső összemosta magvetés utáni felülszórás, vagy az odaszokott csipegető madarak utáni felülszórás. A majdnem biztos és állandó gazolás, illetve a szél okozta magvándorlás miatt kikelt fű kiszedegetése azokról a helyekről, ahol semmi keresnivalójuk.

Ha figyelembe vesszük, hogy a gyepszőnyeg azonnali kész fűként jelenik meg a kertünkbe, akkor nem csak egy kiszámítható költségű beruházás, de könnyen lehet, hogy kockázat nélküli és olcsóbb megoldás is.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ELŐÁLLÍTÁSA 

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                                  

                                                  

 

A gyepszőnyeg kimagasló esztétikája

A gyepszőnyeg használatának és elterjedésének az nagyon világos okai vannak. Mivel a hazai kertekben lévő gyepes felületek a kert 70% teszik ki általában, ezért szükséges van rá, hogy egy kompakt megoldással ez azonnal rendelkezésre álljon a kertépítés során. A gyepszőnyeg kedveltségének a következő okai vannak:

 • A kert kontrasztnövénye

  A kertünkben lévő növények pompás színeinek kibontakozásához szükséges, hogy valamilyen más háttér, illetve kontraszt színt is lássunk. Általában igaz adat ez az összehasonlítások bármely területén, de a színekkel kapcsolatban különösen dominál, hogy valaminek a színét úgy tudjuk a legjobban felfogni, ha nem önmagában nézzük, hanem egy másik színhez viszonyítva. Analógiaként, ha egy falusi stílusú fehérre meszelt ház szélébe ültetek növényeket, akkor a legtöbbször levendulát ültetek. A ház fehér faláról visszaverődő fényben az levendula kék-lila színe szikrázó látványt nyújt. A gyep csodálatos zöldje a kertünknek a keretét adja meg ahhoz, hogy minden más benne lévő szín kiemelkedhessen. A legcsodálatosabb gyep a kész gyep, tehát a minőségi gyepszőnyeg.

   
 • Azonnali megoldást kínál a problémára!

  Nem kell heteket várakozni a mag megkelésére és nem kell hónapokig várakozni, hogy megerősödjön. A magvetéses technikák hosszú és kitartó szakmailag ismereteket igénylő gondozása sem mindig hoz olyan eredményt, amit a gyepszőnyeg azonnal nyújt. Nincs többé sár, por és más kezelhetetlen dolgok a kertből, miután leterítettük a gyepszőnyeget. Meleg időben a gyepszőnyeg terítését követő második hét után már használható, a harmadik hét után már intenzíven is.

   
 • Helyesen végezve a terítését kockázatmentes!

  Más technikákkal szemben a gyepszőnyegre a terítését követően 3 hétig kell odafigyelni, ami az öntözését és a kíméletes használatát illeti. Ez időszak után már nem sérülékeny és igencsak ellenálló. A fűmagvetésnél rengeteg kockázati tényező fenyegeti a sikerünket, mint például az időjárás eróziója, ami a szélkár, esőkár. De a madarak is előszeretettel aprítják, és a gyomok is előszeretettel ütik fel a fejüket. A gyepszőnyeg esetében egy megerősödött növénytakarót veszünk, amit nem mos el az eső, nem fúj el a szél, és nem bántják a madarak sem.

   
 • Nagyon magas esztétikai élményt nyújt azonnal!

  Azonban mindközül az, ami leginkább meggyőző erővel tud hatni a kerttulajdonosoknál az, hogy a csúcsminőségű gyepszőnyeg a leterítése után olyan egybefüggő, sűrű, üde és csodálatosan zöld látványt nyújt, amely esztétikai és élvezeti értéke kicsapja a biztosítékot gyakran még nálam is. A mai napig nem tudok én sem betelni a látványával olyan gyönyörű! Mint említettem ezzel nem vagyok egyedül. Ha tehetem, készülök arra, hogy ott lehessek akkor, amikor a gazdái először meglátják. Azok az emóciók, amik ilyenkor átélhetők és azok a dicséretek, amik ilyenkor bezsebelhetők csemege egy magamfajta kertépítő számára.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG LERAKÁSA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                         

                                                  

 

A csúcsminőségű gyepszőnyegről

A csúcsminőségű gyepszőnyeget általában 12-18 hónapig nevelik professzionális körülmények között az úgy nevezett fűiskolákban. Ez az élő termék gyommentes, tömött szerkezetű és sűrű gyep, amely egészséges hatást kelt. Felemelve elbírja a saját súlyát, nagyon nehéz és jól érezhetően nedves.

A hosszú nevelési idő miatt ez a növénykultúra nagyon ellenálló a környezeti viszonyokkal és az időjárással szemben, nem egykönnyen tudja kikezdeni gombás vagy gyomos fertőzés. Más növényekkel, illetve gyomnövényekkel szemben is képes megvédeni magát, hiszen a sűrűsége miatt csak egy nagyon agresszív fajta tud közte megtelepedni. A legtöbb esetben viszont ezek a fajták nem bírják azt a nyírási módot, amit viszont a gyep igényel, ezért sokszor meg sem maradnak. A problémák akkor jelentkeznek, amikor az optimális nyírás szabályai nincsenek betartva.

Létezik a másodosztályú gyepszőnyeg is, amely kis odafigyeléssel könnyen kiszúrható, de leginkább csak akkor, ha egy csúcsminőségű mellé tesszük. Akkor azonnal észrevehető a különbség.

A gyepszőnyegek közötti árkülönbséget az alkalmazott előállítási technológia, a nevelési idő, és a felhasznált anyagok minősége eredményezi. A csúcsminőség eléréséhez legalább egy év nevelési idő szükséges.

Az olcsó, vagy más néven másod osztályú gyepszőnyeg nevelési ideje mindössze 4-5 hónap. A nevelési időszakban gyakran durva hajtató és gyökeresítő szereket alkalmaznak, hogy gyorsabban elérjék a kívánt hatást, ami a későbbiekben majd a visszájára fordulhat. Ez akkor jelentkezik majd, amikor már a kertbe lefektetve nem kapja ezeket a „drogokat” az élő kultúra és összeomlik.

Az ilyen, jellemzően olcsóbb gyepszőnyeg sokkal ritkább és lazább a gyökérzetű, valamint akár rejtett gyomokat is tartalmazhat. Felemelve, szinte a saját súlyánál fogva szakadozik, mert a gyökérzetének sűrűsége nem bírja el a saját súlyát, hiszen nem elég vastag a gyökérzónát tartó réteg sem.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ELŐÁLLÍTÁSA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                          

                                                  

 

A gyepszőnyeg és az öntözőrendszer

A kertépítés során elültettetett összes élő kultúrára is igaz, de a gyepszőnyegre különösen, hogy semmiképpen ne vágjon bele akkor, ha nincs a kertben automata öntözőrendszer! Szeretném leszögezni, hogy ez az ajánlás nem a kertépítő szakma összebeszélése azért, hogy minden kertbe a gyepszőnyeg mellé az öntözőrendszer is értékesítve legyen. Nem ezért van! Azért van, mert más módon – különösen a nyári forróságban – nem lehet garanciával vállalni azt, hogy a gyepszőnyeg legyökeresedik. Ennek okai a gyepszőnyeg ismeretében rejlik.

A gyepszőnyeg a terítését követő első időszakban rengeteg vizet igényel, majd ez később drasztikusan lecsökken. Nem csak a rengeteg víz, de fontos számára az egyenletes csapadékmegoszlás is, máskülönben ez meglátszik a színén és a sűrűségén. A gyepben lévő szárazságot jobban viselő füvek megerősödnek, míg máshol egyöntetű lesz a gyep. Ez látható különbségeket eredményez. Továbbiakban jellemzően a nyári időszakokban olyan mennyiségű és összetett periodikájú öntözésre van szükség, ami a locsolótömlős, illetve más bólogató megoldásokkal egyszerűen nem kivitelezhető.

Lelkes megrendelők mégis úgy gondolják néha, hogy mégis menni fog öntözőrendszer nélkül. Már 100 m2 felett sem ajánlom ennek megpróbálását! A gyepszőnyeg nagyon drága ahhoz, hogy próbálkozzunk vele. Én magam saját tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom, hogy ne! 400 m2-es gyepszőnyegezési (nem olcsó) munka után 1 héttel mehettem vissza és kétszer annyi munkabefektetéssel telepíthettem le a kész gyep alá az öntözőrendszert, pedig tényleg naponta 8 órát ment a bólogató öntöző. Ennek ellenére 5 nap alatt összeomlott a gyepszőnyeg. A telepítés után egy héttel már semmi sem látszott rajta. Nem szeretnék többet ilyet csinálni, mert nem vállalható az a garancia, amire büszke vagyok, és amivel az ügyfeleim maximális elégedettségét tudom kiváltani!

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ÖNTÖZÉSE 

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

 

                                               

 

A gyepszőnyeg gondozásáról röviden     

Nagyon fontos tudni, hogy a gyepszőnyeg – különösen a telepítését követő néhány hétben – nagy mennyiségű öntözővizet igényel ahhoz, hogy kiadja a legszebb formáját! A legyökeresedését követő időszakon túl már akkor lesz igazán szép és ellenálló, ha szomjaztatással elérjük, hogy a gyökérzete mélyre ereszkedjen. Ezt nagy időközönként fogjuk nagy mennyiségű öntözéssel elérni. Mindettől függetlenül a gyep azt fogja szeretni, ha kiszámítható időközönként fogja kapni az öntözést. Ehhez a legjobb módszer az automata öntözőrendszer.

A hazai időjárás - leginkább a forró nyári időszakok – miatt a legtöbb kertépítő nem vállal gyepszőnyeg telepítést automata öntözőrendszer megléte nélkül. Én ezt teljesen érthetőnek tartom! Egyébként a gyepszőnyeg nem kis beruházás és pár száz négyzetméter telepítése már jóval meghaladja egy öntözőrendszer költségét. Kalkuláljon ezzel is.

Amikor a gyepszőnyeg megered, akkor a levélszár növekedése is megindul. Várhatóan a telepítést követő 8-10 nap után sort kell majd keríteni a nyírására is. Nagyon fontos szabály, hogy a vágás a legkisebb felületen sértse meg a fűszálakat, mivel amíg az be nem forr, addig a növény erősen párologtat és kitettsége magas a kórokozókkal szemben. Tehát csak nagyon éles vágófelülettel vágjuk!

Nagyon fontos az is, hogy az egyszerre való nyírás ne haladja meg a fűszálak hosszának az egyharmadát, mivel ez sokkhoz vezethet és igencsak a gyomoknak kedvez. A mélynyírás következtében megállítjuk a gyep növekedését, szabad és benapozott földfelületet biztosítunk helyet adva a gyomoknak és szárítva a talajt is. Szóval ne vágja mélyre a gyepet, mert nem tesz jót neki! A gyepszőnyeg telepítést követően soha se nyírja 4 cm alá a fűszálakat!

Jó esetben a gyepszőnyeget a telepítéssel egyidőben gyökeresítő anyaggal trágyázták meg, aminek a hatása hetekig eltart! Szintén jó esetben friss és magas tápanyag tartalommal rendelkező földre telepítették, ami nem fog egykönnyen kimerülni. A tápanyag utánpótlásra majd csak a későbbiekben fog sor kerülni. 

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG LERAKÁSA

                                                                         Szeretünk kertet építeni, és tudunk is!                                                                           

                                                                   

                                                                        

 

A gyep környezetvédő hatása 

Kevesen tudják, hogy a gyep a szennyező anyagok /szén-dioxid és kén-dioxid/ felvételével, majd oxigénné történő alakításával jelentősen javítják kertünk és környezetünk levegőjének a tisztaságát. Nagyjából 60 m2 gyep annyi oxigént alakít át, amennyi egy ember napi teljes oxigénszükségletét képes fedezni.

A forró nyári hónapokban a gyep képes természetes hűtőközegként működni. A felületének a hőmérséklete jelentősen, a térburkolatok esetében 16 C fokkal is, míg a talaj hőmérsékleténél közel 8 C fokkal is hűvösebb tud maradni.

A fű talaj- és vízmegkötő szerepe vitathatatlan. Kiszűri a szennyező anyagokat a vízből és gyökereivel megköti és táplálja a termőtalajt.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ÖNTÖZÉSE

 

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

 

 

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?