Ajánlatkérés

Gyepszőnyeg

   

                                           

 

Mi a gyepszőnyeg?

 

A gyepszőnyeg egy 250 cm × 40 cm-es élő gyep, amely a kitekerését követően legyökeresedik, és összefüggő gyepet eredményez.

A csúcsminőségű gyepszőnyeget minimum18 hónapig nevelik professzionális körülmények között az úgy nevezett fűiskolákban. Ez az élő termék gyommentes, tömött szerkezetű, sűrű gyep, amely 90%-ban gyökeresedett fűből és 10% kész, kereskedelmi forgalomban kapható gyepből áll. A gyepszőnyeg kész, felnevelt, erős és egészséges összefüggő gyeptekercs.

 • Előállítása

Előállítása egyszerű, de annál körülményesebb folyamat. Leggyakrabban döngölt agyagra, betonra vagy műanyag fóliára terített 4 cm vastag tőzegrétegből, és abba vetett fűmagból, majd öntözésből áll. Az elvetett fűmagvak gyökerei az intenzív öntözés és nyírás hatására teljesen átszövik a tőzegréteget, így könnyen formázhatóvá válik. Ez a kész gyepszőnyeg gyökérzete azonban még nem stabil, mivel mindösszesen az egészséges gyökérméret 15%-át éri el. Ezért a gyepszőnyeg az igazi fenséges pompáját a szabadföldön, tehát a kertünk talaján fogja elérni.

 • Nevelése

A gyepszőnyeget klinikai körülmények között 18 hónapon keresztül nevelik professzionális eszközökkel és specifikus tudással az erre specializálódott szakemberek. Hetente kétszer nyírják, naponta egyenletesen öntözik, szakszerűen permetezik, és a megfelelő tápanyag utánpótlásról is folyamatosan gondoskodnak.

 • Szabványa

1 m2 gyepszőnyegtekercs szabvány szerinti 40 cm × 250 cm-es méretben kerül kereskedelmi forgalomba. A súlya (nedvességtartalmától függően) kb. 20-25 kg, míg a gyökérzetét védő tömörített földréteg egységesen 2 cm. A gyeptégla csak a méretében különbözik a gyepszőnyegtől, ami általában 40×40 cm-es, de nem annyira elterjedt.

Ajánlott oldalunk GYEPSZŐNYEG ELŐÁLLÍTÁSA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is
 

                                                

Drága vagy olcsó a gyepszőnyeg?

 

A gyepszőnyeg köztudottan nem olcsó dolog, azonban mégsem drága. Ugyanis ezt a kifejezést akkor szoktuk használni, amikor két vagy több olyan dologhoz hasonlítunk egyet, amelyben minden összehasonlított dologtól ugyanazt az eredményt kapjuk/várjuk. Egy Ferrari drága, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy egy Audi is elvisz minket a munkába.

Ez a gondolat mentén a gyepszőnyeg nem drága – maximum szubjektív sokba kerül -, mivel nem hasonlítható össze más füvesítési módszerrel, mert egyik sem képes ugyanazt az eredményt produkálni. Továbbiakban még azért sem hasonlítható össze, mert a gyepszőnyeg által produkált azonnali eredményhez képest, csak egy jövőbeli, kockázatos eredményt kínál, amely könnyen lehet, hogy még többe fog kerülni.

Biztos, hogy legalább egy év gondos munkát igényel majd bármely fűmagvetéses technikával gyepszőnyeg minőséget elérni. Jó tudni, hogy a gyepszőnyeget klinikai körülmények között, speciális szakemberek nevelik, napi 0-24 órába. Ezek a munkák a pontos fűnyírás, a szakszerű gyepszellőztetés, valamint a tápanyag utánpótlás, valamint az öntözés lesznek.

A kockázatokból fakadó munkák pedig, egy esetleges eső összemosta magvetés utáni felülszórás, vagy az odaszokott csipegető madarak utáni felülszórás. A majdnem biztos és állandó gazolás, illetve a szél okozta magvándorlás miatt kikelt fű kiszedegetése azokról a helyekről, ahol semmi keresnivalójuk.

Ha figyelembe vesszük, hogy a gyepszőnyeg azonnali kész fűként jelenik meg a kertünkbe, akkor nem csak egy kiszámítható költségű beruházás, de könnyen lehet, hogy kockázat nélküli és olcsóbb megoldás is.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ELŐÁLLÍTÁSA 

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                                  

A gyepszőnyeg kimagasló esztétikája

 

A gyepszőnyeg használatának és elterjedésének az okai nagyon is világosak. Mivel a hazai kertekben lévő gyepes felületek a kert 70% teszik ki általában, ezért szükséges van rá, hogy egy kompakt megoldással ez azonnal kezelhető legyen a kertépítés során. A gyepszőnyeg kedveltségének a következő okai vannak:

 • A kert kontrasztnövénye

  A kertünkben lévő növények pompás színeinek kibontakozásához szükséges, hogy valamilyen más háttér, illetve kontraszt színt is lássunk. Általában igaz adat ez az összehasonlítások bármely területén, de a színekkel kapcsolatban különösen dominál, hogy valaminek a színét úgy tudjuk a legjobban felfogni, ha nem önmagában nézzük, hanem egy másik színhez viszonyítva. Analógiaként, ha egy falusi stílusú fehérre meszelt ház szélébe ültetek növényeket, akkor a legtöbbször levendulát ültetek. A ház fehér faláról visszaverődő fényben az levendula kék-lila színe szikrázó látványt nyújt. A gyep csodálatos zöldje a kertünknek a keretét adja meg ahhoz, hogy minden más benne lévő szín kiemelkedhessen. A legcsodálatosabb gyep a kész gyep, tehát a minőségi gyepszőnyeg.

   
 • Azonnali megoldást kínál a problémára!

  Nem kell heteket várakozni a mag megkelésére és nem kell hónapokig várakozni, hogy megerősödjön. A magvetéses technikák hosszú és kitartó szakmailag ismereteket igénylő gondozása sem mindig hoz olyan eredményt, amit a gyepszőnyeg azonnal nyújt. Nincs többé sár, por és más kezelhetetlen dolgok a kertből, miután leterítettük a gyepszőnyeget. Meleg időben a gyepszőnyeg terítését követő második hét után már használható, a harmadik hét után már intenzíven is.

   
 • Helyesen végezve a terítését kockázatmentes!

  Más technikákkal szemben a gyepszőnyegre a terítését követően 3 hétig kell odafigyelni, ami az öntözését és a kíméletes használatát illeti. Ez időszak után már nem sérülékeny és igencsak ellenálló. A fűmagvetésnél rengeteg kockázati tényező fenyegeti a sikerünket, mint például az időjárás eróziója, ami a szélkár, esőkár. De a madarak is előszeretettel aprítják, és a gyomok is előszeretettel ütik fel a fejüket. A gyepszőnyeg esetében egy megerősödött növénytakarót veszünk, amit nem mos el az eső, nem fúj el a szél, és nem bántják a madarak sem.

   
 • Nagyon magas esztétikai élményt nyújt azonnal!

  Azonban mindközül az, ami leginkább meggyőző erővel tud hatni a kerttulajdonosoknál az, hogy a csúcsminőségű gyepszőnyeg a leterítése után olyan egybefüggő, sűrű, üde és csodálatosan zöld látványt nyújt, amely esztétikai és élvezeti értéke kicsapja a biztosítékot gyakran még nálam is. A mai napig nem tudok én sem betelni a látványával olyan gyönyörű! Mint említettem ezzel nem vagyok egyedül. Ha tehetem, készülök arra, hogy ott lehessek akkor, amikor a gazdái először meglátják. Azok az emóciók, amik ilyenkor átélhetők és azok a dicséretek, amik ilyenkor bezsebelhetők csemege egy magamfajta kertépítő számára.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG LERAKÁSA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                                 

A csúcsminőségű gyepszőnyegről

 

A csúcsminőségű gyepszőnyeget minimum 18 hónapig nevelik professzionális körülmények között az úgy nevezett fűiskolákban. Ez az élő termék gyommentes, tömött szerkezetű és sűrű gyep, amely egészséges hatást kelt. Felemelve elbírja a saját súlyát, nagyon nehéz és jól érezhetően nedves.

A hosszú nevelési idő miatt ez a növénykultúra nagyon ellenálló a környezeti viszonyokkal és az időjárással szemben, nem egykönnyen tudja kikezdeni bármi. Más növényekkel, illetve gyomnövényekkel szemben is képes megvédeni magát, hiszen a sűrűsége miatt csak egy nagyon agresszív fajta tud közte megtelepedni.

Létezik a másodosztályú gyepszőnyeg is, amely kis odafigyeléssel könnyen kiszúrható, de leginkább csak akkor, ha egy csúcsminőségű mellé tesszük. Akkor azonnal észrevehető a különbség.

A gyepszőnyegek közötti árkülönbséget az alkalmazott előállítási technológia, a nevelési idő, és a felhasznált anyagok minősége eredményezi. A csúcsminőség eléréséhez legalább egy év nevelési idő szükséges.

Az olcsó, vagy más néven másod osztályú gyepszőnyeg nevelési ideje mindössze 4-5 hónap. A nevelési időszakban gyakran durva hajtató és gyökeresítő szereket alkalmaznak, hogy gyorsabban elérjék a kívánt hatást, ami a későbbiekben majd a visszájára fordulhat. Ez akkor jelentkezik majd, amikor már a kertbe lefektetve nem kapja ezeket a „drogokat” az élő kultúra és összeomlik. Az olcsó gyepszőnyeg sokkal ritkább és lazább a gyökérzete, valamint akár gyomokat is tartalmazhat. Felemelve, szinte a saját súlyánál fogva szakadozik, mert a gyökérzetének sűrűsége nem bírja el a saját súlyát.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ELŐÁLLÍTÁSA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                                 

A gyepszőnyeg és az öntözőrendszer

A kertépítés során elültettetett összes élő kultúrára is igaz, de a gyepszőnyegre különösen, hogy semmiképpen ne vágjon bele akkor, ha nincs a kertben automata öntözőrendszer! Szeretném leszögezni, hogy ez az ajánlás nem a kertépítő szakma összebeszélése azért, hogy minden kertbe a gyepszőnyeg mellé az öntözőrendszer is értékesítve legyen. Nem ezért van! Azért van, mert más módon – különösen a nyári forróságban – nem lehet garanciával vállalni azt, hogy a gyepszőnyeg legyökeresedik. Ennek okai a gyepszőnyeg ismeretében rejlik.

A gyepszőnyeg a terítését követő első időszakban rengeteg vizet igényel, majd ez később drasztikusan lecsökken. Nem csak a rengeteg víz, de fontos számára az egyenletes csapadékmegoszlás is, máskülönben ez meglátszik a színén és a sűrűségén. A gyepben lévő szárazságot jobban viselő füvek megerősödnek, míg máshol egyöntetű lesz a gyep. Ez látható különbségeket eredményez. Továbbiakban jellemzően a nyári időszakokban olyan mennyiségű és összetett periodikájú öntözésre van szükség, ami a locsolótömlős, illetve más bólogató megoldásokkal egyszerűen nem kivitelezhető.

Lelkes megrendelők mégis úgy gondolják néha, hogy mégis menni fog öntözőrendszer nélkül. Már 100 m2 felett sem ajánlom ennek megpróbálását! A gyepszőnyeg nagyon drága ahhoz, hogy próbálkozzunk vele. Én magam saját tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom, hogy ne! 400 m2-es gyepszőnyegezési (nem olcsó) munka után 1 héttel mehettem vissza és kétszer annyi munkabefektetéssel telepíthettem le a kész gyep alá az öntözőrendszert, pedig tényleg naponta 8 órát ment a bólogató öntöző. Ennek ellenére 5 nap alatt összeomlott a gyepszőnyeg. A telepítés után egy héttel már semmi sem látszott rajta. Nem szeretnék többet ilyet csinálni, mert nem vállalható az a garancia, amire büszke vagyok, és amivel az ügyfeleim maximális elégedettségét tudom kiváltani!

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ÖNTÖZÉSE 

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                                 

A gyep környezetvédő hatása

Kevesen tudják, hogy a gyep a szennyező anyagok /szén-dioxid és kén-dioxid/ felvételével, majd oxigénné történő alakításával jelentősen javítják kertünk és környezetünk levegőjének a tisztaságát. Nagyjából 60 m2 gyep annyi oxigént alakít át, amennyi egy ember napi teljes oxigénszükségletét képes fedezni.

A forró nyári hónapokban a gyep képes természetes hűtőközegként működni. A felületének a hőmérséklete jelentősen, a térburkolatok esetében 16 C fokkal is, míg a talaj hőmérsékleténél közel 8 C fokkal is hűvösebb tud maradni.

A fű talaj- és vízmegkötő szerepe vitathatatlan. Kiszűri a szennyező anyagokat a vízből és gyökereivel megköti és táplálja a termőtalajt.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ÖNTÖZÉSE

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

 

 

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?