Ajánlatkérés

Gyepszőnyeg öntözése

Csapadékmennyiség és az éghajlatunk

 

A sok éves átlagot megfigyelve hazánk éghajlata száraz kontinentális, amely gyakorta mutat szélsőségeket. A természetes csapadék mennyiségét nézve gyakran inkább mediterrán (2010-ben félsivatag közeli). Az átlagos csapadékmennyiséget tekintve 550 mm - 700 mm, ami a nyugati országrészbe, valamint az itt elhelyezkedő hegyvidékben 800 mm körüli.

Míg a 2014-es csapadékmennyiség rendhagyóan magas volt, addig a 2011-től 2013-ig terjedő időszakban majdnem katasztrófahelyzet állt elő a mezőgazdaságban a természetes csapadék elmaradása, illetve a többszörös hőmérsékleti rekordokat döntögető időjárási szélsőségek miatt! 2012-ben az évi csapadékmennyiségi átlag 404,1 mm volt, amely megközelítette már a félsivatagok csapadékmennyiségének a felső határát, ami 400 mm. Ez egy mezőgazdasági identitású ország számára nemes egyszerűséggel csapás.

Az, hogy a díszkertek számára hogyan nevezhetnénk, már súrolja a jó ízlés határát, ezért le sem írom, hogy mit érzek még mindig visszagondolva arra az időszakra. A díszkertek növényei közül nem kevés, de különösképpen az oly közkedvelt gyep, ami megsínylette mindenütt, ahol nem működött – de akárcsak rosszul működött – az öntözőrendszer.

Hazánk természetes csapadékmennyisége, valamint egyenetlen megoszlása nem kedvez a pázsitfüveknek, nem elegendő a díszkertekben elvárható minőség fennmaradásához. A lehulló csapadék fele a vegetációs időn kívül esik, tehát télen. Az sem ritka, hogy a csapadék nagy mennyiségben érkezik egyszerre, ami miatt gyorsan el is folyik, illetve nem hatol be mélyen a talajba és nem áztatja át megfelelőképpen azt.

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER

!Megoldjuk fű alatt

                                                           

 

Általában a gyep öntözéséről

 

A gyep öntözésében az egyenlő időközönkénti egység, ami a legfontosabb szerepet játssza. Nincs jó hatással rá a szokásostól eltérő mennyiség, akár kevesebb, akár több vízről beszélünk. A kulcs tehát, az adott körülményekhez igazodó helyes mennyiség és helyes időtartam megválasztása.

Bár a főszerepet a fűmag helyes megválasztása játssza abban, hogy nagyon szép gyepünk legyen, azonban rögtön ezt az öntözés, majd csak ez után a talaj minősége határozza meg. Ahol a talaj és a gyep már megvan, ott egyértelműen az öntözésé lesz a főszerep.

A következő cikkünkben azt mutatjuk be, hogyan öntözzünk a körülményeinkhez képest a legoptimálisabb módon. A továbbiakban speciálisan a gyep öntözéséről lesz szó.

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER TULAJDONSÁGAI

!Megoldjuk fű alatt

                                                           

 

A gyep öntözésének gyakorisága

 

A következőekben elsősorban az automata öntözőrendszerekkel való gyepöntözésről lesz szó, ami nem jelenti azt, hogy az itt leírtak ne lennének érvényesek általános módon a gyep öntözési igényeire.

Elég gyakori a felhasználók körében, hogy az automata öntözőrendszer tavaszi indítását követően nem változtatnak az öntözés programján annak ellenére, hogy az öntözést igénylő évszakokban az átlaghőmérséklet is és a természetes csapadékmennyiség is megváltozik. Ugyan az a mennyiség csak a legritkább esetekben elegendő tavasz elején, mint a forró kánikulai nyárban. Általában az öntözőrendszerek vezérlő egységei már alapból is tudják az úgynevezett százalékoló funkciót, amely segítségével százalékos arányban vagyunk képesek egy mozdulattal növelni az öntözési mennyiséget.

Ha ezt nem teszik, akkor nyáron az alulöntözés, míg tavasszal és ősszel a túlöntözés fog problémát jelenteni gyepünknek abban, hogy pompás ékszerei lehessen a kertünknek. Megjegyzem ez igen vízpazarló is. Sajnos nem elegendő önmagában véve az automata öntözőrendszer megléte ahhoz, hogy a gyepünk is szép legyen! Célszerű úgy öntözni vele, hogy az optimális legyen. Erre képes a berendezés.

A tavasz és ősz évszakaiban a gyepet elegendő hetente két bőséges öntözéssel ellátni vízzel. Azonban mindig legyünk figyelemmel az adott hónap rendhagyó sajátosságaira. A kánikulai időszakokban nyáron a napi, vagy a naponta többszöri öntözés is javasolt. (Többet olvashat erről a „A gyepöntözési program elve” cikkemben)

Ezzel szoros összefüggésben állnak olyan gyepgondozási feladatok elvégzései is, mint a gyepszellőztetés és gyeplazítás, de önmagában véve a gyep helyes nyírását ide sorolhatjuk. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzésével kondicionáljuk a gyepet, amely által egyaránt képesebb lesz elviselni a kánikulai vagy a fagyási stresszt. Mindezekkel a munkálatokkal az öntözés mennyiségét és annak felszívódását is optimalizálhatjuk.

Ajánlott oldalunk a HATÉKONY ÖNTÖZŐRENDSZER

 

Vízigény a hőmérséklet függvényében

Napi Celsius (maximum)

Vízigény/ mm/nap

Az öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm

35 C felett 8 felett Naponta, akár többször is!
30 - 35 C 6 - 8 Heti 5-6 alkalom
25 - 30 C 4 - 6 Heti 4 alkalom
20 - 25 C 3 - 4 Heti 3 alkalom
15 - 20 C 2 - 3 Heti 2 alkalom

 

!Megoldjuk fű alatt

                                                           

 

A gyepöntözés optimális időpontjai

 

Az öntözés tekintetében többféle, míg a gyep öntözésének tekintetében kétféle öntözési módról, és azok különböző céljairól is beszélhetünk. A vízpótló öntözés célja, hogy a növény számára nélkülözhetetlen vizet biztosítson a számára, míg a frissítő öntözés célja az, hogy a növényt megvédje a környezet nemkívánatos hatásaival szemben.

Ezért a gyep vízpótló öntözésének optimális időpontjai azok, amelyek egybe esnek a tápanyagfelszívás időpontjával, ami az esti óráktól a hajnali órákig terjed. A frissítő öntözést ezzel szemben jellemzően napközben végezzük, amikor a legmagasabb a hőmérséklet és a legmagasabb az UV sugárzás.

Tehát a vízpótló öntözés legoptimálisabb időpontja az estétől reggelig tartó időtartomány, hiszen a növények a tápanyagfelszívással foglalkoznak, amelyet a víz felszívásával érnek el. Az időpont optimálisságát az is növeli, hogy a hőmérséklet ebben az időszakban a legalacsonyabb, így a párolgási veszteség is csekély. Az a párolgási veszteség, amely a frissítő öntözés esetében akár 70% is lehet a felszívódás tekintetében.

Sokakban él az a tévhit, hogy a gyepet nem szabad kánikulában megöntözni, mert megég! Ez olyannyira nincs így, hogy a kánikulai stressz elkerülése végett ez a hűtést szolgáló öntözés mindenkinek javasolt, aki szebb gyepet szeretne az átlagnál vagy az átlag felettinél. A frissítő öntözés ugyanis beindítja a kánikula hatására hanyatló életfolyamatokat.

Ajánlott oldalunk a NÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE

!Megoldjuk fű alatt

                                                            

 

A gyepöntözési program elve

 

A gyepöntözési program egy sikeres öntözési technika, amely betartásával végeredményként egy olyan szép és egészséges gyepet kaphatunk, ami nagyon ellenálló a környezet kihívásaival szemben és általában véve nagyon erős. Ezzel kapcsolatban egyetlen öntözési elvet kell megérteni és alkalmazni, amely képes a fent említett eredményt hozni a kertünkben.

Ez az elv nem más, mint az, hogy az öntözés gyakoriságát csökkentve, míg az öntözési mennyiséget viszont növelve járunk el a fokozatosság elve szerint. Tehát ehhez időt kell adjunk a gyepnek, mivel a kívánt eredmény az, hogy a gyep gyökérzetét arra ösztökéljük, hogy a talaj minél mélyebb régióiba eressze le. Több más apróság mellett, de ez lesz az a fő tényező, ami miatt a gyepünk ellenálló képessége jelentősen javul majd.

A napi rendszerességű öntözés hátránya az, hogy a gyep nincs rákényszerülve arra, hogy mélyre eressze le a gyökérzetét, hiszen a folyamatosan kis mennyiségben érkező öntözővíz a felső régiókban érhető el. Ennek a felső régiónak az intenzív öntözés hatására viszont hamar kimerül a tápanyagtartalma és a gyökérzet silánysága végett kevésbé tűri az olyan terheléseket, mint a taposás vagy a fagy.

Ha nagyobb adag vizet adunk a számára, akkor az a talaj mélyebb régióit is megnedvesíti majd, sőt ott egy állandó hűvös és tápanyagban bővelkedőbb réteget hoz létre, amely nem könnyen szárad ki. Mivel ritkábban adjuk majd ezt a megnövelt vízmennyiséget, ezért a gyökérzet lefelé keresi majd a vizet és mélyebbre nő. Nos, ezt kell elérni.

Ennek módja az, hogy kétheti ciklusokban (ez a kétheti ciklus nincs betonba öntve, inkább figyelje meg az eredményt és a szerint változtasson) hosszítja a két öntözés közti különbséget, és a kimaradt vízmennyiséget elosztja a heti átlagban. Tehát, ha minden nap öntöz egyszer, akkor legyen a következő héttől kétnaponta egyszer, de akkor dupla percmennyiségben. Amikor a háromnaponta egyszer következik majd, akkor már csak fele annyi percszámot adjon hozzá.

Nagyon fontos a tényleges megfigyelés!

Teljesen másképp fog a gyep viselkedni akkor, ha kötött talajon, illetve ha homokon van. Ha mondjuk a 30 cm termőréteg agyagos (kötött) talajra van hordva, akkor idővel a növelt percszámmal el fogunk érni egy kritikus határt, mivel a víz nem fog tudni elszivárogni. Nem szabad, hogy sáros, iszapos, ingoványos legyen a területünk.

A homokos talajnál pedig nem fogjuk elérni azt, hogy heti egyszeri öntözéssel is gyönyörű legyen a gyepünk. Ott valószínűbbnek tartom, hogy a heti két - három alkalom lesz a legmegfelelőbb.

Ajánlott oldalunk az ÖNTÖZŐRENDSZER

!Megoldjuk fű alatt

                                                            

 

Öntözési javaslatok a gyepszőnyeghez

 

A gyepöntözési program elve cikkemben olvasottak a frissen terített gyepszőnyeg esetében nem javasolt módszer mindaddig, amíg a gyepszőnyeg le nem gyökeresedett! Addig nagyon intenzív öntözésre van szüksége ahhoz, hogy folyamatos nedvesség mellett beiszapolódjon a gyökérzete, a levegős részek feltöltődjenek, illetve állandóan hűvös maradjon a közeg, míg meg nem erősödik, és összefüggő gyeptakaróvá válik.

A célunk az, hogy a gyep a termelőtelepről való felvágása és a kertünkbe kiterítése közötti időszak sokkhatását a lehető legrövidebb időn belül kiheverje. Minél erősebb a gyökérzete, annál szebb és egészségesebb leveleket hajt majd, amelyek ellenálló képessége a taposással és a környezeti hatásokkal szemben nagyon magas.

•   A gyepszőnyeg öntözése a telepítés alatt

Elsősorban a meleg időszakokban (20C felett) a gyepszőnyeget a kiterítését követően 60 percen belül öntözzük meg. Ez szakavatott telepítőknek akár 50 nm-t is jelenthet. Tehát annak ellenére, hogy nem fejeztük be a teljes munkát öntözzünk! Forró nyári kánikulában 30 percnél tovább nem hagyom úgy a kiterített gyepszőnyeget, hogy ne kapna egy frissítő öntözést. Ha az a tényleg rekkenő forróság van, és ebben kell elvégeznem a munkát, akkor a gyepszőnyeg fonákját finoman lepermetezem vízzel, és csak úgy rakom rá a tűzforró talajra. Ennek oka az, hogy elkerülöm, hogy a gyökérzet megsüljön.

•   A gyepszőnyeg telepítés utáni öntözés

A gyepszőnyeg a telepítését követően napokig nagy mennyiségű öntözést igényel, ami napi 3-4 alkalom mellett 12-15 mm csapadékot is jelenthet. Minél magasabb a hőmérséklet annál több vizet igényel. A gyepöntözési program elve alapján az öntözés napi darabszámát csökkentse le, miközben az öntözési időt növelje. Ezzel azt a hatást fogja elérni, hogy a gyökérzet a mélyebb régiókba is lekúszik.

Ha a napi esténként magasabb, mint 20C-t tapasztal, akkor ne öntözze a gyepet este, mert a gombásodásnak ilyenkor magas a kockázata. Inkább kora reggelente öntözzön!

•   A gyepszőnyeg tekercs öntözése

A gyepszőnyeg tekercset ne öntözze! Különösen nyáron gyorsan be fog fülledni tőle, ami a fűszálak sárgulásával, illetve szélsőséges esetekben gombásodásával járhat. Annak kímélő tárolása az árnyékban történjen. Ha több napra is kénytelen tárolni, akkor az árnyékban kigörgetve tárolja, és úgy öntözze meg. Lehetőleg járóburkolatra vagy csupasz földre görgesse ki.

Ajánlott oldalunk a NÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE

!Megoldjuk fű alatt


 

 

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?