Ajánlatkérés

Gyepszőnyeg lerakása

 

 

 

 

A siker kulcsa a talajelőkészítés

 

Ha már eldöntöttük, hogy gyepszőnyeget szeretnénk a kertünkbe, vagy azt, hogy saját magunk végeznénk el ezt a munkát, akkor fontos, hogy pontos információkat kapjunk arról, amiről feltétlen tudnunk kell. Ilyen információ az, hogy a gyepszőnyeg lerakási munkamenetének a kulcsa, a talajelőkészítés! Nem azt állítom, hogy itt áll vagy bukik a dolog, csak azt, hogy a legtöbb taposóakna itt van eltemetve.

A szakszerűen előkészített talajnak jól érzékelhető minőségi megnyilvánulásai vannak. Nagyon fontos, hogy a talaj tápanyagban gazdag, valamint gyommentes legyen, többször is lehengerelt, a felszínén 2 cm vastagságban visszalazított és porszerű állagú legyen, ami göröngy, kavics, és mélyedés vagy dombmentes. Csak ilyen előkészítettség utáni talajra fektetem le a gyepszőnyeget, mert ellenkező esetben a következő nem kívánatos hatások merülhetnek fel kockázatként:

 • A tápanyagszegény talaj folyamatos tápanyag utánpótlást igényel!
 • A fertőzött talajon a gyepszőnyeg nem gyökeresedik le!
 • Az erőszakos gyommal fertőzött talajból kikelt gyom átnőhet a gyepszőnyegen!
 • A kis mélyedésekben a gyepszőnyeg gyökérzete penészesedésre hajlamos!
 • A nem kellő módon hengerelt talaj – tömörített – talaj következtében a gyep felülete zsombékos lesz, ami a rajta járás következtében egyenetlenné válik, így további anomáliákat okozva!
 • A túlságosan keményre tömörített talaj csak nehezen lazul vissza, ennek következtében a gyepszőnyeg sekélyesen tud legyökeresedni, valamint az igen fontos levegőtől így el lesz zárva a gyökérzet!

A talajelőkészítés témaköréhez szervesen hozzá tartozik az is, hogy használunk-e vakondhálót a gyepszőnyeg alá, vagy sem. Ahhoz, hogy eldöntse ennek kívánatosságát, a weboldalunkon egy külön aloldal foglalkozik a témával. Abban az esetben, ha nem használ vakondhálót még egy fontos kockázattal számolnia kell:

 • A vakond, a mindenki számára ismert túrásaival elképesztő módon tudja tönkretenni a gyepszőnyeget, a már összefüggő gyepet!

Ajánlott oldalunk a KERTÉPÍTÉS FOLYAMATA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                         

A gyepszőnyeg lerakás időzítése

Az előzőekben taglalt talajelőkészítés mellett a gyepszőnyeg lerakás időzítése szintén egy kulcsfontosságú momentum. Az időzítés két fontos dologból áll, ami az évszak szerinti jó időzítés, valamint a gyepszőnyeg feltermelésének és lerakásának a jó időzítése.

 • Évszak szerinti időzítés

Tulajdonképpen a tél kivételével bármelyik hónap alkalmas a gyepszőnyeg telepítésére. Ennek ellenére láttam már olyat is egy nagy bevásárló Szuper Market parkjában, hogy a gyepszőnyeget télen, még fagymentes időszakban terítették ki. Hidegben a legyökeresedés hosszabb ideig tart, mint a meleg időszakokban, ezért a fagy beálltáig nem tudott legyökeresedni és a nedvességtartalma miatt a végei felpöndörödve ágaskodtak el a talajtól. Majd tavasszal a kiolvadást követően tökéletesen rendbejött.

Sokan azt gondolják, hogy a nyár nem alkalmas a gyepszőnyeg telepítésére, pedig ez távolról sem igaz. Még a legforróbb kánikulában való telepítésnek is megvannak a biztonságos fogásai, bár ezt kevésbé ajánlom annak, aki nem szakember. Mindenesetre megragadom az alkalmat itt is, hogy elmondjam azt, hogy ilyen esetekben semmilyen körülmények között sem vágjon bele a gyepszőnyeg telepítésébe, ha nincs a kertjében jól működő automata öntözőrendszer! Olyannal már sokszor találkoztam, „hogy van időm öntözni és mindennap órákig fogja öntözni a bólogató öntöző”, de olyannal még egyszer sem, hogy ebben az esetben ne sikoltozva hívott volna néhány napon belül, hogy szeretne öntözőrendszert most azonnal!

A legjobb évszak szerinti időzítés a tavasz, illetve az ősz. A növényt ilyenkor fogja a legkevesebb stressz érni, amit minimalizálnak az ilyenkor várható időjárási körülmények.

 • Terítési időzítés

Amikor a gyepszőnyeg lerakásának helyes időzítéséről beszélünk, akkor általában terítési időzítésről, nem pedig az évszak szerinti időzítésről beszélünk. Feljebb olvashatta, hogy az évszak szerinti időzítés a tél kivételével bőven hagy számunkra időt, míg a frissen feltermelt és kiérkezett gyepszőnyeg lerakása nem.

Sikerünk egyik kulcsfontosságú tényezője az, ha a gyepszőnyeget a feltermelését követően a lehető legrövidebb időn belül a végleges helyére terítjük ki. Lehetőleg akkorra időzítjük a helyszínre érkezését, amikor már készen vagyunk a talajelőkészítéssel. Így a gyepszőnyeget, gyakorlatilag a kocsiról már azonnal a kertbe szállítjuk, ahol el is kezdjük a kiterítését. Így fogja a gyepet a legkevesebb sokk érni!

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ÖNTÖZÉSE

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                          

A gyepszőnyeg lerakása kánikulában

Ha a gyepszőnyeg lerakását kánikulában fogja elvégezni, akkor egyáltalán nem ördögtől való dolgot fog cselekedni, mint azt sokan állítják. Egyszerűen csak ismerni kell a technológiáját, de mindenképpen kell, hogy a kertben legyen jól működő automata öntözőrendszer! Ez az egyetlen kritériuma annak, hogy kb. 50-100 m2 feletti gyepszőnyeg a kánikulai körülmények között is tökéletes és egyöntetű gyeptakaróvá váljon.

Szeretném megjegyezni azt is, hogy egy 100 m2-es gyepszőnyeggel frissen terített terület is legalább 4 alkalommal fog öntözést kérni naponta, és ha mindezt mondjuk kézi vagy bólogató öntözővel képzeljük el, akkor bizony ez minimum 4 óra öntözés lesz. Felszorozva mindezt a nagyobb m2-rel, sokkal több idő is kijöhet, mint amennyi egy embernek napi szabadidőként adatik meg mostanában. Természetesen a gyepszőnyeg legyökeresedését követően ez az idő – és vízmennyiség jelentősen lecsökken!

A gyepszőnyeg lerakás pontos lépéseiről a következő cikkben olvashat majd, ezért itt csak azokat a különbségeket szeretném megosztani az olvasóval, amelyeket egyébként a kánikulán kívüli időszakban nem kell alkalmazni.

 • A gyepszőnyeg tárolása

Megérkezése után a gyepszőnyeget kánikulai időszakban semmiképpen ne tegye közvetlen napsütésnek kitett helyre! Ez ugyanis a növénytekercs erős nedvességtartalma miatt a befülledését okozhatja, valamint a közvetlen napfénynek kitett részein a kiszáradását. Mindenképpen árnyékos helyre tegye!

 • Minimális tárolás

Bár minden esetben javallott az, hogy a gyepszőnyeg megérkezése és lerakása közötti időt a minimumra csökkentsük, mégis olyan időszakokban, amikor nincs meleg, akkor a gyepszőnyeg néhány napig tárolható árnyékos helyen kiterítve. A kánikulai gyepszőnyegezés esetében ez nagyon kockázatos, és szinte bizonyosan a gyepszőnyeg esztétikai értékének csökkenéséhez fog vezetni. ezért, a megérkezését úgy időzítse, hogy a lerakása is azonnal megkezdődhessen.

 • A gyepszőnyeg lerakása

Kánikulában az előkészített talaj nagyon felforrósodik. Ez a gyepszőnyeg gyökérzetét a közvetlen találkozási pontnál megsütheti, ezzel károkat okozhat benne. Ha nem a reggeli órákban tudja elvégezni a munkát, akkor ezt úgy kezelheti, hogy a gyepszőnyeg fonákját nagyon finom vízpermettel spricceli le, közvetlenül a lerakás előtt. Ez a vizes felület nem engedi a kiszáradását és hűti a gyökérzetet. Semmi esetre se a talajfelszínt locsolja, mert kontrollálhatatlan sarat idézhet elő vele. Továbbiakban minden lerakott 30-40 m2 után locsolja be a már kész gyepfelületet.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ÖNTÖZÉSE

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                              

A gyepszőnyeg lerakás munkafolyamata

 

A gyepszőnyeg lerakása egyáltalán nem bonyolult feladat, azonban a nehéz fizikai megerőltetés mellett gondos és precíz munkavégzést igényel. Javaslom, hogy a legapróbb részletekig kövesse ezt a leírást, és a munkavégzés közben önmagától is a maximumot várja el. Ha így cselekszik, akkor csodálatos gyeptakaró lesz a jutalma, azonban ha nem, akkor egy munkafolyamat kihagyása is erősen visszaüthet majd.

 • Számolja ki a terület méretét

Számolja ki precízen a gyepszőnyegezésre szánt terült méretét, hogy pontosan lássa mennyi négyzetméter gyepszőnyegre lesz szüksége. Én minden esetben 3-5% vágási veszteséggel számolok annak tükrében, hogy mennyire tagolt területen dolgozom. Az 5%-kal biztosan nem fog mellé nyúlni.

Ha szükséges, akkor egyúttal számolja azt is ki, hogy mennyi talajfeltöltésre vagy talajjavításra szükséges termőtalajra lesz szüksége ahhoz, hogy a megfelelő szintig tudja emelni a végső talajfelszínt. Ehhez szükséges adat az, hogy a gyepszőnyeg gyökérzetvédő földvastagsága 2-3 cm.

 • Válassza ki a legmegfelelőbbet

Ma már léteznek mediterrán jellegű, azaz szárazságtűrő, illetve árnyéktűrő fűmagkeverékekből előállított gyepszőnyegek is. De léteznek nagy igénybevételű, sportolásra és aktív játékra alkalmasak is, ahogyan nagyon finom szálú pázsitfűfélékből kialakított gyepszőnyegek is.

Gondolja végig, hogy Önnek milyen igényei vannak a gyeppel, és válassza ki a legmegfelelőbbet! Közvetlen (javaslom az 1-2 hetet) a telepítés előtt hívja fel a gyepszőnyeg termelőjét vagy szállítóját és tájékozódjon róla, hogy tudja-e pontosan akkorra szállítani, amikor Önnek szükséges. Szezonban a rengeteg megrendelés miatt nem evidens a mindenkori kiszolgálás, valamint az aktuális időjárás is okozhat feltermelési anomáliákat.

 • A terület kezelése totális gyomirtóval

Az első fizikai munkafázis a munkaterület megtisztítása, illetve a totális gyomirtózása. A gyomirtózás előtt érdemes a nagyobb gyomnövényeket eltávolítani, majd utána permetezni. A területen ezután 7-10 napig nincs teendőnk, amíg a permetezés a hatását kifejtheti.

 • Tisztítsa meg és lazítsa fel a talajt

A gyomirtózást követően a talajtakaró növényzet elsárgult. Ezt az elhalt növényzetet el kell a felszínről távolítani gereblyével és más eszközökkel úgy, hogy tiszta talajfelületet kapjunk. Lazítsa fel a talajfelszínt annak mélységi függvényében, hogy mennyi termőtalajt fog ráhordani. Ha 10 cm-nél többet, akkor elég csak a felső 5 cm-es tartományban, de ha ennél kevesebbet, akkor legalább 15 cm-es tartományban lazítsa fel. Ezt teheti kapával vagy ásóval, de rotációs kapával is.

 • Javítsa fel, vagy hordjon rá termőtalajt

Az alapvető talajtípusok a következők: homok-, agyag-, mész-, vályog- és tőzegtalajok.

Attól függően, hogy milyen a talajadottsága a kertnek, javítsa fel vagy hordjon rá termőtalajt. Lehet, hogy mielőtt ezt megtehetné, szükségessé válik, hogy leszedje a felső szintet. Én nem dolgozom ismeretlen talajjal, ezért mindenképpen a felső 10 cm talajréteget lecserélem darált tőzeges és darált marhatrágyás fertőtlenített talajra. Ez hosszú évekig biztosítani fogja a tápanyagellátást, valamint nagyon szépen lehet vele dolgozni.

 • Végezze el a talajelőkészítést

Mielőtt hozzákezd a munkához, feltétlen olvassa el a következő munkafolyamatot is!

A talajelőkészítés - ahogyan azzal külön cikkben is foglalkozom -, a gyepszőnyeg lerakás sikerének az egyik kulcsfontosságú munkafolyamata! Ezért az elvégzése nagyon gondos munkát igényel.

Én mindig megjelölöm a talajfelszín magasságát, amit 3-4 cm-rel lejjebb állítok be, mint a kívánt végleges szint. Ennek az oka az, hogy a gyepszőnyegnek is van kiterjedése, ami emelni fogja a szintet. Fontos, hogy a talajszint tömörítve legyen 3-4 cm-rel lejjebb! A tömörítést én hengerrel, vagy adott esetben lapvibrátorral végzem. Ha hengerrel végzi, akkor 5-10 cm talajszint emelésenként hengerelje le keresztirányból is. Szintén nagyon fontos, hogy a kapott talajfelszín teljesen egyenletes legyen és menetes kavicsoktól vagy oda nem illő tárgyaktól.

 • Tegye le a vakondhálót

Én a vakondhálót a talajszín beállítása előtti utolsó 5 cm-én rakom le, tehát nem közvetlenül a gyepszőnyeg alá rakom. Ennek oka az, hogy a késes gyepszellőztetésnél a kések képesek belevágni, illetve a felszínre húzgálni a vakondháló elvágott műanyag szálait. Továbbá a gyep és a vakondháló közötti 5 cm pedig nem elegendő élettér a vakondnak, hogy belemásszon, így a funkcióját képes így is ellátni. Az is szempont még, hogy a felszín felé törekvő vakond, ha csak közvetlenül a gyepszőnyeg alatt ütközik ellenállásba, még ki tudja a gyepet púposítani, bár átszakítani nem tudja a vakondhálót. Ha 5 cm-rel lejjebb van rakva, akkor még ez sem látszik majd.

A vakondháló lerakása egyszerű feladat. Törekedjen arra, hogy az illesztéseknél legalább 2 cm-es fedést hagyjon, illetve, hogy mindenhova jusson vakondháló, ahova gyepszőnyeget is tervez.

 • Rakja le a gyepszőnyeget

Kezdje el a gyepszőnyeg lerakását úgy, hogy mindenképpen a terület szélén kezdje befelé haladva. Ügyeljen arra, hogy a gyepszőnyeget egyenesen görgesse ki. Ennek érdekében egyenes burkolat mentén kezdje a fektetést. Szorosan tegye egymás mellé a kigörgetett gyepszőnyeget nagyon figyelve arra, hogy hézagmentesen illessze össze azokat. Egyáltalán nem gond az sem, ha kötésbe rakja őket, azaz egymástól némiképp elcsúsztatva.

A rézsűk gyepszőnyegezése során mindenképpen kötésbe kell rakni a gyepszőnyeget és rögzítve azt. A legjobb, ha valamivel átszúrja, és úgy rögzíti. Erre csak akkor van szükség, ha a rézsű meredek, mivel a gyepszőnyeg önsúlya miatt még a gyökeresedés előtt elkezdhet lefelé csúszni.

 • Kezelje gyökeresedés serkentővel

Különböző gyökeresedés serkentő anyagok vannak. Amelyiket megvásárolta azzal szórja meg az instrukciók alapján a gyepszőnyeg tetejét. A műtrágyák nagyon hatékonyak, azonban ezeknek az adagolására nagyon oda kell figyelni!

 • Öntözze be, majd hengerelje a gyepfelületet

Feltételezem, hogy automata öntözőrendszert telepített a kertbe. Én e berendezés nélkül nem is vállalok gyepszőnyeg lerakást! Szóval kapcsolja be az öntözőrendszert és jó alaposan öntözze be a gyepfelületet. Miután ezt megtette, hengerelje le hosszanti és kereszt irányban is.

 • Öntözze folyamatosan

A továbbiakban nagyjából két hét intenzív öntözést fog igényelni a gyepszőnyeg, mennyiségét illetően annak függvényében, hogy mennyire van meleg. Rendszeresen és egyenletesen öntözze a gyepet úgy, hogy csökkentse a napi öntözés számát, és az adott öntözési időt növelje meg. Majd állítsa be azt az egybefüggő öntözési optimumot, amit a gyep igényel. Ezzel a folyamattal a gyepszőnyeg gyökérzetét arra kényszerítjük, hogy mélyre húzódjon, ami a szükséges és a kívánatos!

 • Az első nyírás

Az első nyírás előtt ne hagyjon ki egy öntözést, hogy a fű száraz legyen. Akkor nyírja le először, amikor a fű eléri a 6 cm-es magasságot, és ezt kell 4 cm-re visszanyírni, nagyon éles pengével! Ha így tesz, akkor a legkisebb sokkot fogja elszenvedni a gyep.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG

!Szeretünk keret építeni, és tudunk is

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?