Ajánlatkérés

Gyepszőnyeg előállítása

                       

Hogyan készül a gyepszőnyeg?

 

Talán azért kérdezik tőlem nagyon sokan, hogy miként készül a gyepszőnyeg, mert annyira kevesen tudják, hogy még nekem is utána kellett nézzek, hogy pontos tájékoztatást tudjak róla adni.

A gyepszőnyeget az úgynevezett fűiskolákban nevelik, az előállítása nagy mezőgazdasági termelő telepeken folyik nagyüzemi technológiával. Ebben az előállításban számos specializált célgép vesz részt, amelyek nélkülözhetetlen feladatokat végeznek el kifejezetten ennek a terméknek az előállításában.

Ezek a mezőgazdasági termelő telepek homokos talajon vannak, mivel ezen a talajtípuson a lehet könnyen felnevelni a gyepet. A betegségekkel szemben ellenálló, gyommentes, nagy szakító szilárdságú és homogén felületű termék eléréséhez speciális fűmagkeverékre van szükség. Ezt a válogatott fűmagkeveréket a mértani precizitással előkészített sima talajra vetik. Ezt követően egy és másfél év közötti időszak telik el, míg az egészséges és sűrű gyep keletkezik, ami megfelelően homogén és elbírva a saját súlyát sem szakad.

Ez az összefüggő gyepfelület – ideális helyzetben – nem tűr meg maga közt gyomnövényeket és messzemenőkig ellenálló a betegségekkel, gombákkal szemben. De ez egy hosszú és speciális szakértelmet megkívánó folyamat után jön létre, amely időszak alatt a gyep 0-24 megfigyelés és folyamatos ápolás alatt van tartva.

A frissen kikelt gyep egy ápolási programon haladva éri el a kívánt eredményt.

Szeretném megjegyezni, hogy a gyepszőnyeghasználattal szemben ajánlott magvetéses technológiák, így vagy úgy de ennek megfelelő ápoláson keresztül tudnának csak gyepszőnyeg minőséget elérni a kertben. Tehát, ha Ön nem fűtermelési specialista és nincsen meg a megfelelő gépparkja mindehhez, akkor nagyon magas kockázatot vállal.

Visszatérve az ápolásra ez heti rendszerességű nyírással, pontosan kimért és tökéletesen egyenletes öntözéssel, folyamatos tápanyag utánpótlással és védelméül permetezéssel jár. Csak akkor lesz szemet gyönyörködtetőn szép gyeptakaró a végtermék.

A gyep betakarítása szintén egy speciális gyepfeltermelő gép segítségével történik. Ez a gép 2-3 cm-es vastagságban vágja, majd tekercseli fel. Az így kapott gyepszőnyeg tekercset, ha kigörgetjük, akkor 250 cm × 40 cm-es csíkot kapunk, ami 1 m2. A súlya a nedvességtartalmától nagyrészt függ, de jellemzően 20 – 25 kg. A feltermelést követően raklapra helyezik ezeket a tekercseket, amiből 50 db-ot tesznek egy raklapra, tehát 50 m2-el és 1 tonnával számolhatunk.

A feltermelését a megrendelt nap reggelére végzik el, hogy a lehető legkevesebb időt töltsön a gyep ebben a sokkos állapotban. A kertépítők ezért pontosan úgy időzítik a gyepszőnyegezést, hogy a helyszínre érkezés után közvetlen hozzá is tudjanak látni a kifektetéséhez.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG LERAKÁSA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

                                                                                                                                 

 

Gyepszőnyeg minőség fűmagvetéssel?

      

 

Ebben a cikkemben a kertépítés legnagyobb dilemmájának számító témáról szeretném megírni a szakmai véleményem, mindenki számára érthető módon. A gyepszőnyeg előállítása is fűmagvetéses technikával jön létre, de ennek körülményeiben vannak szempontok, amivel jó, ha megismerkedik a kételkedő.

Az előző cikkemben leírtam, hogy a gyepszőnyeg előállításához milyen felkészültségre, szakmai ismeretekre, gépparkra és általános struktúrára van szükség. Tehát, ha mindez nincs meg Önnek, akkor nem is fogja elérni a kertjében azt a minőséget. Még akkor sem, ha azt serényen állítja bárki is. Szerintem ezt megérteni ilyen egyszerű dolog.

Nem tudok úgy festeni, mint Renoir! Mert nincs ecsetem, nincs festékem, és nincs tehetségem. Ha viszont megpróbálnám, akkor nagy kockázatot vállalnék azzal, hogy bevásárolok ecsetekből, festékekből, és rá áldozom a szabadidőmet. Eléggé biztos, hogy deficites vállalkozás lesz a részemről, még ha élvezném is a próbálkozást.

Sokan állítják azt, hogy a gyepszőnyegezés aránytalanul drága! Nos, magán a gyepszőnyegen kívül minden másra szükség van a fűmagvetéses technológiánál is. Szükséges minőségi termőföld, vakondháló, tápanyagok, és még azon felül fűmag is. A munkavégzés egyenlő energia befektetést igényel, így nem marad más különbség csak pusztán maga a gyepszőnyeg, mínusz a fűmag ára.

Azonban a gyepszőnyeg lefektetése után és két hét intenzív öntözést követően a fenntartási plusz költségeim ezzel meg is szűntek. Tehát nem kell többet költsek rá és foglalkozni vele, mint amennyit egy minőségi gyepfelület megkíván. Ellentétben a fűmagvetéses technikákkal, ahol a kiadások még csak ekkor kezdődnek. Hónapokig intenzív öntözést fog igényelni és állandó gondozást. Heti szinten kell gyomlálni és felülvetni a legnagyobb óvatossággal, mivel gyakorlatilag ez idő alatt nem is lépésálló. Közben érheti madárkár, mert a madarak tömegével csipegetik fel a fűmagot a felszínről. Akár jöhet egy nagy eső, ami összemossa és egyenetlenné teszi a magok elhelyezkedését vagy elmossa a területről oda, ahol nem szerettük volna, hogy legyen. Az erős szél sem kíméli, ami kiszárítva a felszínt meglazítva ezzel a magágyat. És számos más kockázat és küzdelem lehet az elemekkel. A költségek pedig csak növekednek, míg a siker nem is garantált!

A gyepszőnyeg lefektetése után meleg időben két hét után a felület már terhelhető. Kész a pompás gyep a magunk és a családunk örömére. Nincs kockázat, illetve egy gondos munkavégzést tekintve igen alacsony.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy láttam már gyönyörű gyepet magvetéses technikával is kialakulni. De az is igaz, hogy egy évig intenzíven törődtek vele.

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG

 

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

 

                                                         

 

Milyen gyepszőnyeg fajták vannak?

                                                                                                        

A gyepszőnyegek fajtáit az előállításakor felhasznált fűmagkeverékek fogják meghatározni. Ezeket a fűmagkeverékek vannak használatban a termék elkészítésénél.

Sportgyep

Taposás tűrő, Lolium perenne alapú nemesített, válogatott fűmagkeverék. Kifejezetten terhelhető és erős fűszálakból álló fajta.

Mediterrán típusú gyep

Szárazságtűrő, Festuca arundinacea alapú nemesített, válogatott fűmagkeverék. Nyaralókba, vagy homokos talajokra javasolt fajta, amely a ellenáll az állandó napfénynek és jobban tűri az öntözés hiányát, mint a többi.

Angol típusú gyep

Angol pázsithatású, tökéletesen homogén, puha fűtakaró. Jellemzően kis igénybevételű, inkább a díszítés céljára alkalmas gyep.

Árnyéktűrő gyep

Azokban a kertekben kiváló választás ez, ahol a bokrok és fák árnyéka nagy részben, vagy egész nap árnyékolják a talajszintet. 

Ajánlott oldalunk a GYEPSZŐNYEG ELŐÁLLÍTÁSA

!Szeretünk kertet építeni, és tudunk is

 

Miben segíthetünk?
Kérjük válasszon
Öntözőrendszer
Gyepszőnyeg
Kertépítés
Kertfenntartás
Kerttervezés
Kerti tó
Helyszín, országrész?